Οι πιο γωστοί μύθοι για την πιπίλα
Ο ερχομός του πρώτου μωρού γεμίζει τους γονείς με πληθώρα ερωτημάτων και αγωνιών για κάθε λεπτομέρεια που αφορά το μεγάλωμα του παιδιού τους.
Οι διαφορετικές απόψεις δεν είναι ότι καλύτερο για μια νέα μαμά, διότι δεν ξεκαθαρίζει έτσι τους προβληματισμούς της.
Ένα από τα βασικά ερωτήματα για τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού, είναι αν θα πρέπει να δώσουν πιπίλα. Μήπως η πιπίλα δημιουργεί προβλήματα στα δόντια ή στο θηλασμό, ή ακόμα μήπως προκαλεί μολύνσεις;
Τι ισχύει τελικά με τη χρήση της πιπίλας; Ας δούμε 4 μύθους που υπάρχουν γύρω από αυτήν!
Μύθος 1ος: Το μωρό δεν ξεχωρίζει τη θηλή της μαμάς από την πιπίλα
Τα μωρά αναγνωρίζουν ποια είναι η πλαστική πιπίλα και ποια η θηλή της μαμάς. Αν θηλάζετε περιμένετε να εδραιωθεί η γαλουχία, περίπου στις 40-50 μέρες και μετά αν το παιδί χρειάζεται, να του δώσετε πιπίλα.
Μύθος 2ος: Η πιπίλα θα καταστρέψει τα δόντια του μωρού
Αν χρησιμοποιεί πιπίλα το μωρό μέχρι τα 2 πρώτα χρόνια της ζωής του δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα στα δοντάκια του. Το στόμα του παιδιού είναι τόσο εύπλαστο, ώστε οποιαδήποτε ζημιά θα προκαλούσε η πιπίλα στον ουρανίσκο και τα δόντια του, θα μπορούσε να διορθωθεί από μόνη της.
Μύθος 3ος: Δεν πειράζει αν η πιπίλα φθαρεί
Ακόμη και αν είναι παλιά ή σε κακή κατάσταση, μερικά παιδιά δεν δέχονται την αντικατάσταση της αγαπημένης τους πιπίλα. Θα αναγνώριζαν την αγαπημένη τους πιπίλα από χιλιάδες άλλες που τους είχαν προσφερθεί! Ωστόσο, είναι σημαντικό να την αντικαταστήσετε όταν το υλικό αρχίσει να χαλάει, διότι αυτό διευκολύνει την είσοδο των μικροβίων. Για να γίνει αυτό, είναι πολύ καλή ιδέα να προσφέρετε στο παιδί περισσότερες από μία πιπίλες.
Μύθος 4ος: Βάλτε μέλι ή ζάχαρη στην πιπίλα
Ποτέ μην βουτάτε την πιπίλα σε ζάχαρη ή μέλι. Αυτή η συνήθεια μπορεί να οδηγήσει σε φθορά των δοντιών. Έχει επίσης αρνητικό αντίκτυπο στην αίσθηση της γεύσης, καθώς θα θέσει σε κίνδυνο τις μελλοντικές του επιλογές.