Οικογένεια: Γιατί είναι σημαντικό να τρώτε όλοι μαζί
Είστε από τους τυχερούς που βρίσκετε τον χρόνο να κάτσετε με την οικογένεια στο τραπέζι για το μεσημεριανό ή για το βραδινό σας ή έχετε θάψει αυτή τη συνήθεια στο πολύτιμο μπαούλο αναμνήσεων των γονιών σας; Αν δεν αφιερώνετε καθόλου χρόνο στα συλλογικά αυτά οικογενειακά τραπέζια, καιρός να το ξανασκεφτείτε.
Σύμφωνα με έρευνα από το Harvard Graduate School, αφιερώνοντας λίγα λεπτά κάθε μέρα για να συνδεθείτε μεταξύ σας ως οικογένεια, μακριά από τις οθόνες των κινητών και των tablet βελτιώνετε τη σωματική και ψυχική υγεία όλων των μελών. Ειδικότερα, μέσω της απλής και απολαυστικής αυτής ρουτίνας, βελτιώνεται η ακαδημαϊκή απόδοση των παιδιών, αυξάνεται η αυτοεκτίμησή τους, βελτιώνεται η καρδιαγγειακή υγεία τους και μειώνεται ο κίνδυνος κατάχρησης ουσιών, κατάθλιψης και παχυσαρκίας.
Επιπλέον, μια μελέτη του 2018 στο JAMA Network Open διαπίστωσε ότι το φαγητό με την οικογένεια οδηγεί σε καλύτερες διατροφικές συνήθειες συνολικά, ιδιαίτερα μεταξύ των εφήβων. Οι έφηβοι που έτρωγαν μαζί με όλη την οικογένεια ήταν πιο πιθανό να καταναλώσουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά, λιγότερο fast food και ροφήματα με ζάχαρη. Και μην αγχώνεστε αν κάποια προβλήματα που αντιμετωπίζετε ως οικογένεια δημιουργούν βάρος στο τραπέζι. Τα επιστημονικά δεδομένα υποστηρίζουν πως τα παιδιά ήταν σε θέση να χτίσουν πιο υγιεινές συνήθειες ανεξάρτητα από το πόσο λειτουργική ήταν η οικογένεια.
Η σύνδεση με την ψυχική υγεία
Ας δούμε και τα αποτελέσματα μιας ανασκόπησης του 2015 από μια ομάδα Καναδών ερευνητών, τα οποία αναφέρουν ότι τα συχνά οικογενειακά δείπνα μπορούν να αποτρέψουν διατροφικές διαταραχές, χρήση αλκοόλ και ουσιών, βίαιη συμπεριφορά, κατάθλιψη και σκέψεις αυτοκτονίας στους εφήβους. Τα οφέλη ήταν ιδιαίτερα ισχυρά και στις γυναίκες που συμμετείχαν.
Ακόμη μια έρευνα που έλαβε χώρα το 2022 από την American Heart Association κατέδειξε ότι το 91% των γονέων δήλωσαν πως οι οικογένειές τους ήταν λιγότερο αγχωμένες όταν έτρωγαν όλοι μαζί τακτικά.
Διαβάστε επίσης: Οι πιο διασκεδαστικές υπαίθριες δραστηριότητες για να κάνετε με τα παιδιά
Ταυτόχρονα, μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Pediatrics παρουσίασε άρρηκτη σύνδεση μεταξύ της συχνότητας των κοινών οικογενειακών γευμάτων στην εφηβεία και των μειωμένων πιθανοτήτων παχυσαρκίας ή προβλημάτων βάρους 10 χρόνια αργότερα. Αυτό σημαίνει ότι οι οικογένειες πρέπει συγκεντρώνονται για τουλάχιστον ένα ή δύο γεύματα κάθε εβδομάδα.
Παρόμοια ευρήματα επιβεβαιώθηκαν, επίσης, σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, η οποία διαπίστωσε ότι υπήρχε χαμηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας στην ενήλικη ζωή, μόνο αν τα γεύματα που έτρωγε μαζί όλη η οικογένεια μαγειρεύονταν στο σπίτι.
Βελτιώνει την αυτοεκτίμηση των παιδιών
Όσον αφορά στην προσωπικότητα των παιδιών, το οικογενειακό τραπέζι μπορεί να τα κάνει να αισθάνονται πιο σίγουρα για τον εαυτό τους, σύμφωνα με ειδικούς στο Stanford Medicine Children’s Health. Αυτό ακούγεται λογικό, αν σκεφτείτε ότι σε ένα οικογενειακό τραπέζι τα παιδιά ενδεχομένως να ανοιχτούν, μιλώντας για τη μέρα τους, για τους προβληματισμούς και τα όνειρά τους και εσείς να τους δώσετε την προσοχή που τους αξίζει, δηλώνοντας την εκτίμηση και την αγάπη σας. Τα παιδιά είναι καλό να συμμετέχουν και στην προετοιμασία του τραπεζιού. Θα τους βοηθήσει να αναλάβουν ευθύνες, να καταλάβουν ότι τα εμπιστεύεστε και, φυσικά, να αναπτύξουν δεξιότητες.
Αναπτύσσει τις δεξιότητες επικοινωνίας
Μια καναδική μελέτη που παρακολούθησε μια ομάδα παιδιών από τη βρεφική μέχρι την παιδική ηλικία διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που βίωναν ευτυχισμένα οικογενειακά γεύματα στα 6 τους χρόνια, απολάμβαναν πολλαπλά οφέλη στα 10. Ειδικότερα, η κοινωνική αλληλεπίδραση και οι συζητήσεις που εξελίσσονται στο οικογενειακό τραπέζι αναπτύσσει τις επικοινωνιακές δεξιότητες των παιδιών.
Βοηθάει τα παιδιά να διαχειριστούν το bullying
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Pediatrics και αφορούσε σχεδόν 19.000 μαθητές, παρουσίασε ξεκάθαρες συσχετίσεις μεταξύ του διαδικτυακού εκφοβισμού και του άγχους, της κατάθλιψης και της κατάχρησης ουσιών. Αν συνοπολογίσετε ότι 1 στους 5 νέους βιώνουν κάποια μορφή διαδικτυακού bullying, μπορείτε να κατανοήσετε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα.
Οι έφηβοι που έφαγαν μαζί με τους οικογένειές τους (τέσσερις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα) ανέφεραν λιγότερα προβλήματα ως αποτέλεσμα του εκφοβισμού. Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι η τακτική οικογενειακή επαφή επιτρέπει την εφαρμογή περισσότερης γονικής καθοδήγησης και ανοιχτής επικοινωνίας μεταξύ των παιδιών και των γονιών τους.