Παγκόσμια Ημέρα Ζώων: 5 πολύτιμα μαθήματα που μπορεί να δώσουν στο παιδί
Από την πρώτη κιόλας μέρα που παίρνουμε το κατοικίδιό μας στα χέρια μας, προσπαθούμε να το εκπαιδεύσουμε – να εξοικειωθεί με το νέο του περιβάλλον, να κοινωνικοποιηθεί, να υπακούει, να ανταποκρίνεται… Ξεκινάμε με βασικές εντολές όπως «κάτσε», «μείνε», «έλα» και έπειτα του δείχνουμε πώς να συναναστρέφεται με άλλα ζώα ή άλλους ανθρώπους.
Ωστόσο, αυτό που μπορεί να μην αντιλαμβανόμαστε είναι ότι – την ίδια στιγμή – εκείνα μας διδάσκουν αρετές, όπως η ανιδιοτελής αγάπη και υπομονή, ενώ, παράλληλα, βελτιώνουν τη συμπεριφορά μας.
Διαβάστε επίσης: Puppy love… Πώς το παιχνίδι με τον σκύλο ωφελεί τα παιδιά
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, μαθαίνουμε 5 υπέροχα πράγματα που μας μαθαίνουν τα κατοικίδια
1. Να σεβόμαστε το περιβάλλον
Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports αναφέρει ότι οι άνθρωποι που έχουν κατοικίδια αναπτύσσουν θετικότερες στάσεις απέναντι στο περιβάλλον και σε όλα τα έμβια όντα.
Κάθε πλάσμα πάνω σε αυτόν τον πλανήτη θα πρέπει να έχει το σεβασμό και την προστασία που του αξίζει ως μέρος της αλυσίδας ζωής στην οποία κι εμείς, ως άνθρωποι, ανήκουμε.
2. Να αγαπάμε
Τα κατοικίδιά μας μάς αγαπούν ακόμα και όταν εμείς δυσκολευόμαστε να αγαπήσουμε τον εαυτό μας. Ως σύντροφοι, συνδέονται μαζί μας σε ένα βαθύτερο συναισθηματικό επίπεδο. Είναι πιστοί και μας προσφέρουν απλόχερα στοργή, τρυφερότητα, υποστήριξη ακόμη και προστασία.
Smart info: Όταν ένας σκύλος μας αγαπάει δεν «το παίζει δύσκολος»! Το δείχνει με όλα τα εκφραστικά του μέσα: κουνάει την ουρίτσα του, μας κοιτά στα μάτια, μας γλείφει, μας δίνει το αγαπημένο του παιχνίδι, μας ακολουθεί παντού και γενικά αποζητά τη σωματική επαφή.
3. Να είμαστε υπεύθυνοι
Το κατοικίδιο διδάσκει υπευθυνότητα, υπομονή κι επιμονή. Μας εκπαιδεύει σε ένα είδος πειθαρχίας και αλτρουισμού, παρόμοια με τη γονεϊκότητα.
4. Να αποδεχόμαστε ότι η ζωή συνεχίζεται
Οι σκύλοι και οι γάτες ζουν κατά μέσο όρο 13 χρόνια, δηλαδή χρονικό διάστημα ικανό για να προκύψει ουσιαστική σύνδεση και σχέση αγάπης ανάμεσα σε ιδιοκτήτη και κατοικίδιο. Συνεπώς, αποχαιρετισμός του κατοικιδίου αποτελεί οδυνηρή – αλλά αναπόφευκτη – πραγματικότητα.
Η διαδικασία αυτή έχει πολλά να διδάξει για τις μελλοντικές απώλειες που μπορεί να κληθούμε αντιμετωπίσουμε – ειδικά για τα παιδιά μας. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι δεν υπάρχει εγχειρίδιο για το πένθος. Ο καθένας το εκφράζει με το δικό του μοναδικό τρόπο. Απαιτείται χρόνος για να ξεπεραστεί η θλίψη.
5. Να καλλιεργούμε την περιέργεια και να φροντίζουμε το παιδί μέσα μας
Σύμφωνα με τη δημοφιλή παροιμία «η περιέργεια σκότωσε τη γάτα». Αντίθετα, είναι από τις ισχυρότερες δεξιότητες που μπορούν να αναπτύξουν οι άνθρωποι. Η περιέργεια είναι η κινητήρια δύναμη για την επιστήμη, την εξερεύνηση, την δημιουργικότητα, την ανακάλυψη και τη νοημοσύνη μας.
Το παιχνίδι δεν είναι απαραίτητο μόνο για τα κατοικίδια. Είναι, επίσης, μία βασική ανθρώπινη ανάγκη, όπως ο ύπνος και το φαγητό. Ενισχύει την ευφυΐα, τη δημιουργικότητα, την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και τις κοινωνικές δεξιότητες.
Επιπλέον, καρδιολόγοι στο Πανεπιστήμιο του Ιατρικού Κέντρου του Maryland επιβεβαιώνουν ότι το γέλιο είναι το καλύτερο «φάρμακο» για να μείνουμε για πάντα παιδιά στην καρδιά.