Παιδί: Πώς θα μάθει καλύτερα τα μαθηματικά;
Τα μαθηματικά είναι συχνά ένας μπελάς για τα παιδιά. Ακόμη ίσως και για εμάς, όταν ήμασταν στην ηλικία τους. Υπάρχει άραγε κάποιος αποτελεσματικός τρόπος για να μάθει ένα παιδί μαθηματικά; Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως υπάρχει!
Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science in the Public Interest, δίνεται μια επιστημονικά τεκμηριωμένη απάντηση. Οι επιστήμονες λένε πως το μυστικό βρίσκεται σε ένα σχήμα «κύκλου».
Διαβάστε επίσης: Τέχνη: Ποια μορφή της συνδέεται με επιτυχία στο σχολείο;
Με βάση τη συγκεκριμένη μελέτη, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τα παιδιά να μάθουν αριθμητική είναι μέσω ενός δομημένου, βασισμένου σε στοιχεία κύκλου. Ο εν λόγω κύκλος ξεκινά με την ανάπτυξη μιας ισχυρής εννοιολογικής κατανόησης των μαθηματικών, ακολουθείται από σύντομες περιόδους χρονομετρημένης της εξάσκησης για την προώθηση της αυτόματης ανάκλησης και ολοκληρώνεται με μία αναστοχαστική συζήτηση για την ενίσχυση και εμβάθυνση αυτής της κατανόησης.
Το αιώνιο ερώτημα ήταν αν πρέπει τα παιδιά να επικεντρωθούν στη μνημονική αποστήθιση αριθμητικών τιμών και πινάκων πολλαπλασιασμού ή είναι πιο αποτελεσματικό να διδάσκονται τα μαθηματικά μέσω μιας βαθύτερης, εννοιολογικής προσέγγιση. Πρέπει να υπάρχει συνδυασμός και των δύο. Με βάση την έρευνα, οι εκπαιδευτικοί δεν χρειάζεται να επιλέξουν μεταξύ χρονομετρημένων ασκήσεων και πλούσιων συζητήσεων στην τάξη.
Μαθηματικά και ευχέρεια
Με τον τρόπο αυτό, αμφισβητείται η ιδέα ότι μόνο η ταχύτητα καθορίζει την ευχέρεια ενός παιδιού στην επίλυση μαθηματικών προβλημάτων, στο να τα λύνει δηλαδή γρήγορα αλλά παράλληλα και με ακρίβεια.
Στην ευχέρεια, μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, δίνεται ένας ευρύτερος ορισμός. Αυτή περιλαμβάνει όχι μόνο την ταχεία ανάκληση γεγονότων, όπως για παράδειγμα το αποτέλεσμα μίας πρόσθεσης ή ενός πολλαπλασιασμού, αλλά και την ικανότητα εφαρμογής αυτής της ανάκλησης μέσα σε ευρύτερες ασκήσεις.
Η αριθμητική ευχέρεια ξεκινά από την κατανόηση των αριθμών και τη μαθηματική σκέψη ήδη από τα προσχολικά χρόνια. Οι πρώιμες μαθηματικές εμπειρίες βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν το νόημα των αριθμών και των πράξεων και μάλιστα ακόμη και οι γονείς έχουν καθημερινά αρκετές ευκαιρίες, για να επιτευχθεί αυτό. Μπορούν, για παράδειγμα, να μαθαίνουν στο παιδί να ονομάζει τον συνολικό αριθμό αντικειμένων σε καθημερινά σύνολα, όπως είναι τα τουβλάκια ή τα δημητριακά που μπαίνουν στο μπολ του.
Για να εξηγήσουν πώς αναπτύσσεται η ευχέρεια, οι ερευνητές στρέφονται σε θεμελιώδεις θεωρίες της γνωστικής ανάπτυξης, οι οποίες αντιμετωπίζουν τη μάθηση της αριθμητικής όχι ως γραμμική πορεία, αλλά ως μία σειρά από αλληλεπιδράσεις. Με λίγα λόγια, η διαίσθηση γίνεται γνώση, αφού, ό,τι αντιλαμβάνονται τα παιδιά από ένστικτο ή από τα συμφραζόμενα, σιγά σιγά εφαρμόζεται ξανά και ξανά, με αποτέλεσμα το μυαλό του να λειτουργεί περισσότερο… μαθηματικά.
Τα ευρήματα είναι σημαντικά, επειδή πιθανόν να αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο για να βοηθήσουν οι εκπαιδευτικοί τους μαθητές να επιτύχουν.
Πρακτικές για να μάθει το παιδί πιο αποτελεσματικά
Η διδασκαλία, σύμφωνα με τους μελετητές, θα πρέπει να κυμαίνεται ανάμεσα σε διαισθητική και συνειδητή γνώση και θα πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
- Παρακολούθηση της προόδου, ώστε να εντοπίζονται κενά στην εσωτερική κατανόηση των αριθμών από το παιδί.
- Διδασκαλία στρατηγικών σκέψης, όπως για παράδειγμα η χρήση του 10 ως σημείο αναφοράς για εύκολους νοερούς υπολογισμούς.
- Καλά δομημένη εξάσκηση ανάκλησης, όπου τα παιδιά καλούνται να θυμηθούν αριθμητικούς συνδυασμούς και τα αθροίσματα ή γινόμενά τους.
- Εξάσκηση με χρονικό περιορισμό, που ενθαρρύνει τους μαθητές να χρησιμοποιούν γρήγορες στρατηγικές ανάκλησης αντί για πιο αργές μεθόδους μέτρησης, με προσοχή βέβαια για να αποφευχθούν τα λάθη.