Παιδιά: 3 τρόποι για να αντιμετωπίσουν την πίεση από τους συνομήλικους
Τα παιδιά συνήθως ενδιαφέρονται πολύ για τη γνώμη των φίλων τους. Φοβούνται τι θα πουν εκείνοι και έτσι δεν κάνουν ή δεν λένε αυτά που θα ήθελαν, με αποτέλεσμα να καταπιέζονται και να μην είναι πολλές φορές ο εαυτός τους. Αυτό εξηγείται ψυχολογικά. Συμβαίνει και σε εμάς τους ενήλικες, αλλά τα παιδιά και οι έφηβοι είναι συχνά πιο επιρρεπείς. Μιλάμε για την πίεση που αισθάνεται κάποιος να σκεφτεί ή να συμπεριφερθεί με ένα συγκεκριμένο τρόπο, ώστε να γίνει αποδεκτός από τους συνομήλικούς του και γενικότερα από τον περίγυρό του.
Τα παιδιά βιώνουν πιο έντονα την πίεση αυτή, καθώς όσο μεγαλώνουν, η ανάγκη που έχουν για αποδοχή από την παρέα τους είναι βασική και είναι διαρκώς στο μυαλό τους. Θέλουν τόσο πολύ να γίνουν αρεστά στους άλλους, για να ταιριάξουν μαζί τους, που επιλέγουν να τους μοιάζουν.
Διαβάστε επίσης: «Μαμά μην κριντζάρεις»: Μάθε «slang» για να κατανοήσεις το παιδί σου
Τα αρνητικά για τα παιδιά
Συνήθως αυτή τους η προσπάθεια τα οδηγεί στο να αποκλίνουν από τις προσωπικές αξίες και αρχές τους, γεγονός που τα απομακρύνει από τον αληθινό τους εαυτό και τις πραγματικές τους επιθυμίες ως προσωπικότητες. Για να τους συμπαθούν οι φίλοι τους, μπορεί να φτάσουν σε σημείο να κάνουν ακριβώς ό,τι και εκείνοι ακόμη κι αν δεν συμφωνούν με αυτό ή ακόμη κι αν αυτό δεν συνάδει με τις πεποιθήσεις τους.
Ορισμένες φορές, αυτό μπορεί να οδηγήσει και σε φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού, σε επικίνδυνες συμπεριφορές, ακόμη και σε δυσκολία έκφρασης, εξαιτίας του φόβου των παιδιών για μια πιθανή αποτυχία, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει την αποδοκιμασία των συμμαθητών τους.
Τα θετικά για τα παιδιά
Υπάρχουν βέβαια και κάποια θετικά που μπορούν να προκύψουν από όλο αυτό. Τα παιδιά, μιμούμενα τους φίλους τους, ενθαρρύνονται να δοκιμάσουν νέες δραστηριότητες, να βάλουν τα δυνατά τους στο σχολείο ή να υιοθετήσουν πιο υγιεινές συνήθειες.
Επίσης σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο The Guilford Press, τα παιδιά μας μπορεί να επηρεαστούν θετικά από τους συνομηλίκους τους, αναπτύσσοντας την ενσυναίσθησή τους και το αίσθημα της αλληλεγγύης.
Τρόποι να τα βοηθήσουμε ως γονείς
Μπορούμε ως γονείς να διαχειριστούμε την τάση των παιδιών μας να επηρεάζονται από τους συνομήλικούς τους με μερικούς απλούς τρόπους:
- Να μοιραστούμε δικές μας ιστορίες. Όταν τα παιδιά ακούνε ιστορίες με παραδείγματα από ενήλικες που εμπιστεύονται, συνδέονται περισσότερο με αυτές. Είναι μια καλή ιδέα να μοιραστούμε μαζί τους τις δικές μας εμπειρίες από το σχολείο και τις παρέες μας, ώστε να αντιληφθούν αρχικά ότι δεν είναι τα μόνα που έχουν περάσει αυτές τις καταστάσεις, αλλά κυρίως για να τους δείξουμε τον τρόπο να τις αντιμετωπίσουν. Μπορεί να νιώθουν στο περιθώριο ή να μη θέλουν να ακολουθήσουν τη μάζα. Ό,τι και αν είναι αυτό που χρειάζονται, σίγουρα η συμβολή μας θα μπορούσε να είναι βοηθητική.
- Να αναζητήσουμε τα θετικά και τα αρνητικά. Μπορούμε να συζητήσουμε με τα παιδιά μας αν υπήρχε κάποιο ερέθισμα στην παρέα τους που τα έκανε να θέλουν να βελτιωθούν ή αν αισθάνθηκαν καταπιεσμένα να ενεργήσουν με έναν τρόπο διαφορετικό από αυτόν που ήθελαν. Και ποια συναισθήματα τους γεννήθηκαν σε κάθε μία από τις δύο περιπτώσεις. Με τη συζήτηση και τον διάλογο, μπορούμε να πετύχουμε πολλά.
- Να τους μάθουμε πώς να λένε «όχι». Θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αποκτήσουν την ικανότητα να λένε «όχι», όταν κάτι δεν τους αρέσει. Συχνά τα παιδιά και οι έφηβοι απαντούν θετικά σε προσκλήσεις και προκλήσεις των συνομηλίκων τους, προκειμένου να μην τους δυσαρεστήσουν και εκείνοι τους κάνουν πέρα. Εμείς θα προσπαθήσουμε να τα μάθουμε πώς να αρνούνται κάτι, χωρίς να φοβούνται την αντίδραση των άλλων.
Όλοι λίγο – πολύ έχουμε περάσει από το στάδιο που θέλαμε να γίνουμε αποδεκτοί από τους συνομήλικούς μας, οπότε το βασικότερο από όλα είναι να έχουμε κατανόηση απέναντι στα παιδιά μας.