Παιδιά: Πώς να ξεκινήσουμε τις δύσκολες συζητήσεις;
Δεν έχει νόημα να θάβετε τα δυσάρεστα νέα κάτω από το χαλί και να κρύβετε τα συναισθήματά σας… Στην πραγματικότητα, τα παιδιά συχνά ανησυχούν περισσότερο για ό,τι δεν καταλαβαίνουν και αγχώνονται όταν δεν μπορούν να ρωτήσουν τι συμβαίνει τους γονείς τους!
Μόλις σπάσετε τον πάγο, οι δύσκολες συζητήσεις μπορούν να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη, να μειώσουν το φόβο και να ενισχύσουν τη μεταξύ σας σύνδεση.
Από πού να αρχίσω…
Ακολουθούν πέντε φράσεις που, σύμφωνα με τους ειδικούς, χρησιμοποιούν οι γονείς με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη (EQ) για να ανοίξουν μια δύσκολη συζήτηση με τα παιδιά τους:
1. «Έχω κάτι σημαντικό να σου πω»
Η προειδοποίηση μπορεί να βοηθήσει το νευρικό τους σύστημα να ρυθμιστεί κατάλληλα. Τα βοηθάει να γνωρίζουν ότι ό,τι έρχεται στη συνέχεια είναι διαφορετικό από αυτό που έχουν συνηθίσει – ότι το θέμα είναι ίσως ανατρεπτικό ή τουλάχιστον σοβαρό – και απαιτεί ένα διαφορετικό είδος προσοχής.
Μπορείτε να αξιολογήσετε τι γνωρίζουν ήδη για το θέμα και σε τι χρειάζονται διευκρινίσεις. Ξεκινήστε με ερωτήσεις όπως:
- «Έχεις μάθει για το ______;»
- «Τι γνωρίζεις για το ______;»
- «Έχεις παρατηρήσει ότι ______;»
2. «Να ξέρεις ότι μπορούμε να μιλήσουμε γι’ αυτό όποτε θέλεις»
Τα παιδιά απευθύνονται στους ενήλικες που εμπιστεύονται για να μάθουν πώς να σκέφτονται και να αισθάνονται για ένα συγκεκριμένο θέμα. Αν νομίζουν ότι είναι ταμπού να το αναφέρουν, μπορεί να συγκρατήσουν τις ερωτήσεις ή τα συναισθήματά τους ή να αναζητήσουν πληροφορίες από μια αναξιόπιστη πηγή.
Ο νούμερο ένα στόχος των δύσκολων συζητήσεων με τα παιδιά είναι η προώθηση της ανοιχτής και ειλικρινούς επικοινωνίας. Να είστε μια συνεπής και υποστηρικτική παρουσία για τα παιδιά. Αφήστε τα να έρθουν σε εσάς όταν αισθανθούν άνετα.
3. «Όλα τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά»
Είναι σημαντικό για τα παιδιά να γνωρίζουν ότι είναι εντάξει να βιώνουν, να εκφράζουν και να επεξεργάζονται μια σειρά συναισθημάτων.
Ονομάστε τα δικά σας συναισθήματα και επιδείξτε υγιείς δεξιότητες αντιμετώπισης, επικυρώσετε τα συναισθήματα των παιδιών και συνεργαστείτε για να μάθετε, να εξασκηθείτε και να χρησιμοποιήσετε υγιείς στρατηγικές αντιμετώπισης.
4. «Έχεις την επιλογή»
Όταν τα πράγματα είναι απρόβλεπτα είναι σημαντικό να παρέχετε στα παιδιά επιλογές για να τους δώσετε την αίσθηση του ελέγχου. Τα παιδιά έχουν την ανάγκη να δουν τα υπολογίζετε στις αποφάσεις σας και έχουν ενεργό ρόλο.
Η παροχή επιλογών μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία κάποιας δομής κατά τη διάρκεια μιας χαοτικής περιόδου. Τα παιδιά ευδοκιμούν με την προβλεψιμότητα και τη ρουτίνα.
Χρησιμοποιείστε το «εμείς» για να δώσετε έμφαση στην ενότητα της οικογένειας.
5. «Θα το ξεπεράσουμε μαζί»
Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι μόνα τους. Παρόλο που δεν μπορείτε να εγγυηθείτε ότι τα αποτελέσματα μιας κατάστασης θα είναι θετικά, μπορείτε να υποσχεθείτε ότι θα τα αγαπάτε ό,τι κι αν συμβεί.