Παιδικό σταθμό από 10 μηνών και σχολεία χωρίς κάγκελα: Πώς μεγαλώνουν τα παιδιά στην πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου;
Η Δανία αναδεικνύεται εδώ και χρόνια ως η χώρα με τους πιο ευτυχισμένους πολίτες και μπορεί το 2024 να έχασε την πρωτιά από τη Φινλανδία αλλά δεν θα μπορούσε να παραπονεθεί για τη δεύτερη θέση. Εξάλλου, παραμένει η χώρα στην οποία οι γονείς χαίρονται να κάνουν παιδιά, όχι μόνο λόγω κουλτούρας, αλλά κυρίως γιατί εκεί είναι εύκολο να τα μεγαλώσεις!
Σύμφωνα με άρθρο της βρετανίδας Helen Russell που έγραψε το βιβλίο “Πώς να μεγαλώσεις ένα Viking: Τα μυστικά των γονιών των πιο ευτυχισμένων παιδιών του κόσμου”, στη Δανία οι γονείς τα κάνουν όλα διαφορετικά από ό,τι έχουμε συνηθίσει στην Ευρώπη.
Παιδικός σταθμός από 10 μηνών
Στη Δανία τα παιδιά πηγαίνουν από 10 μηνών σε δημόσιο βρεφονηπιακό σταθμό. Ανεξάρτητα από τις οικονομικές δυνατότητες της κάθε οικογένειας- αφού μέχρι και ο διάδοχος του θρόνου πήγε σε δημόσιο σταθμό. Κι αυτό γιατί αξιοποιούν τις δωρεάν παροχές- οι οποίες έχουν και ποιότητα- ενώ ταυτόχρονα πιστεύουν ότι τα μωράκια από μικρή ηλικία παίρνουν πολλά μέσα από την κοινωνικοποίηση.
Τα παιδιά ξεκινούν το σχολείο στην ηλικία των 6 ετών καθώς οι Δανοί πιστεύουν ότι το να καθυστερήσεις για ένα χρόνο την εισαγωγή στο νηπιαγωγείο μειώνει τα προβλήματα προσοχής και υπερέντασης των μικρών μαθητών. Τα παιδιά μαθαίνουν να διαβάζουν μετά τα 8 έτη.
Το εκπαιδευτικό σύστημα αποφεύγει τις βαθμολογίες και τα τεστ, τουλάχιστον μέχρι τα 18 έτη. Τα παιδιά στην εφηβεία έχουν αρκετό ελεύθερο χρόνο, δεν πιέζονται να μην περνούν χρόνο μπροστά στις οθόνες ή για την ώρα που θα κοιμηθούν το βράδυ, ενώ επιτρέπεται να πιουν αλκοόλ από τα 16!
Στη Δανία τα παιδιά παρακολουθούν υποχρεωτικά μαθήματα ενσυναίσθησης
Οι γονείς μοιράζονται τις υποχρεώσεις
Στη Δανία βλέπεις τους μπαμπάδες να κάνουν ό,τι και οι μαμάδες. Οι γονείς μοιράζονται τις υποχρεώσεις του σπιτιού και της οικογένειας. Όπως λέει χαρακτηριστικά η Russell, στο σχολείο βλέπεις τον ίδιο αριθμό μαμάδων και μπαμπάδων να αφήνουν τα παιδιά στο σχολείο.
Η Viking γονεϊκότητα
Έχουμε ακούσει ότι στις Σκανδιναβικές χώρες οι μαμάδες αφήνουν τα μωράκια να κοιμούνται στο κρύο έξω από το σπίτι ή την καφετέρια κι αυτό ισχύει. Φυσικά δεν τα αφήνουν να κρυώνουν αλλά τα ντύνουν με κατάλληλα φορμάκια εξόδου για το κρύο της χώρας. Οι Δανοί πιστεύουν ότι ο φρέσκος αέρας κάνει καλό στην υγεία των μικρών παιδιών αλλά και στον ύπνο τους, αφού συνηθίζουν να κοιμούνται με καθημερινούς ήχους όπως ένα γαύγισμα σκύλου ή κάποιον να μιλάει στο τηλέφωνο.
Τα σχολεία στη Δανία δεν έχουν κάγκελα για προστασία κι αυτό συμβαίνει γιατί οι πολίτες εμπιστεύονται τους συμπολίτες τους! Η Δανία έχει αναδειχθεί ως η ασφαλέστερη χώρα στον κόσμο για αυτό οι γονείς- όπως συνέβαινε και παλιότερα στην Ελλάδα- αφήνουν τα παιδιά να παίζουν μόνα τους εκτός σπιτιού. Κι όπως λένε “δεν υπάρχει κακός καιρός απλά ακατάλληλα ρούχα!”.
Επιτρέπουν στα παιδιά να είναι παιδιά
Οι Δανοί επιτρέπουν στα παιδιά να είναι παιδιά. Τα αφήνουν να παίζουν παιχνίδια χωρίς “πρόσεχε” καθώς πιστεύουν ότι τα πιο περιπετειώδη παιχνίδια κάνουν καλό στη ψυχική τους υγεία. Μάλιστα διοργανώνουν οικογενειακά παιχνίδια στα οποία τα παιδιά παίζουν με σπίρτα ή μικρά μαχαίρια, ενώ ενθαρρύνεται και η πάλη, ώστε να μάθουν από μικρή ηλικία τη συνεργασία, να έχουν κρίση, αυτοπεποίθηση και επικοινωνία.
Στους παιδικούς σταθμούς της Δανίας τα παιδιά παίζουν με τα λασπόνερα χωρίς οι γονείς να γκρινιάζουν
Στοχεύουν στον εθελοντισμό
Τα παιδιά στη Δανία μεγαλώνουν βλέποντας τους γονείς τους να βοηθούν τους άλλους. Οι Δανοί δημιουργούν κοινότητες με δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχουν εθελοντικά και διοργανώνουν οικογενειακά events, σχολικές δραστηριότητες, πάρτι και εκδηλώσεις.
Σεβασμός στις ανάγκες του παιδιού
Οι γονείς δείχνουν σεβασμό στις ανάγκες του παιδιού και προγραμματίζουν την ημέρα τους με βάση αυτό. Ένας εργαζόμενος δουλεύει καθημερινά 8 με 4 ενώ μπορεί να εργαστεί και λίγο στο σπίτι, όταν τα παιδιά κοιμηθούν. Από τις 4 μέχρι τις 7 όμως είναι η ώρα της οικογένειας, όπου τρώνε όλοι μαζί και παίζουν.
Στη Δανία δεν έχει “φάε τα λαχανικά σου”
Οι γονείς στη Δανία δίνουν φαγητό στα παιδιά όταν εκείνα πεινάνε. Δεν θα ακούσεις κανένα γονιό να λέει “φάε το μπρόκολό σου” ούτε “αν δεν φας δεν έχει γλυκό”. Οι Δανοί πιστεύουν ότι τα παιδιά είναι ιδιαίτερα στο φαγητό και δεν μοιάζουν με τους ενήλικες. Θα φάνε όταν πεινάσουν. Φροντίζουν, βέβαια, να έχουν διαθέσιμα μικρά υγιεινά σνακ για τις μέρες που τα παιδιά αποφασίσουν να μην… φάνε καθόλου το κυρίως γεύμα!