Πώς ένα παιδί πρέπει να αντιδρά στο bullying; Τα tips που μπορούν να δώσουν οι γονείς στα παιδιά τους για να προστατευθούν
Τα περιστατικά bullying τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν και μάλιστα επεκτείνονται και σε μικρότερες ηλικίες, με τον σχολικό εκφοβισμό πλέον να λαμβάνει χώρα και στα δημοτικά, ακόμη και ανάμεσα σε παιδιά 7 ετών. Αυτό σημαίνει ότι ως γονείς πρέπει να βοηθήσουμε να παιδιά μας να μάθουν να προστατεύουν τον εαυτό τους -όσο γίνεται- σε τέτοιες καταστάσεις, ώστε όχι μόνο να αποφύγουν το bullying αλλά και να νιώθουν ασφάλεια όσο βρίσκονται στο σχολείο.
Δυστυχώς, όταν η επιτήρηση στα σχολεία δεν γίνεται σωστά και όσο σε ορισμένα σχολικά περιβάλλοντα τα περιστατικά δεν αντιμετωπίζονται άμεσα ή καθόλου, το σχολείο δεν παρέχει ουσιαστικά σε πολλές περιπτώσεις στους μαθητές την ασφάλεια ώστε να μιλήσουν ή να εκφραστούν όπως θα ήθελαν. Τι μπορούμε να κάνουμε ως γονείς;
Σύμφωνα με την οικογενειακή σύμβουλο Jennifer Kolari, τα παιδιά πρέπει να μάθουν πώς να αντιδρούν όταν κάποιος τους κάνει bullying, ώστε να σταματήσουν αμέσως το περιστατικό και να μην υπάρξει συνέχεια. Αυτό που συμβουλεύει είναι να μάθουμε στο παιδί… πως να μοιάζει σαν να βαριέται! “Όποιος κάνει bullying σε κάποιον έχει φόβο. Οι χαρούμενοι, χαλαροί άνθρωποι δεν ασκούν bullying. Δεν το χρειάζονται. Δεν χρειάζεται να καυχιούνται, να λένε ψέματα, να ζηλεύουν. Όποιος ασκεί bullying πονάει”.
Αυτό που πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά είναι πως “εάν κάποιος σου κάνει bullying, έρθει και σου πει για παράδειγμα ‘δεν μου αρέσει αυτό που φοράς’ ‘η ‘είσαι άσχημος’, τότε εάν εσύ θυμώσεις και αντιδράσεις τότε ο εκφοβισμός θα κλιμακωθεί, θα γίνει χειρότερος. Εάν όμως μείνεις ουδέτερος ή μοιάζεις σαν να βαριέσαι με αυτό που σου είπε, τότε δεν θα ξέρει πως να αντιδράσει. Δεν πήρε την αντίδραση που ήθελε, άρα δεν ένιωσε ότι έχει κάποια εξουσία”.
Πολλοί γονείς μπορεί να αναρωτηθούν, όπως λέει η ειδικός, αν τα παιδιά τους μπορούν να το κάνουν αυτό, αλλά λέει θα εντυπωσιαστούν με το πόσο εύκολο μπορούν να το αντιληφθούν. “Απλά πρέπει να δείχνουν σαν να βαριούνται και να πουν ΄δε με νοιάζει’“.
Δες το σχετικό απόσπασμα:
@connectedparenting One word to stop bullying #parentingtips ♬ original sound – Jennifer Kolari, RSW, MSW.
Φυσικά αν το παιδί μας πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού πρέπει αμέσως να απευθυνθούμε στους εκπαιδευτικούς και στη διεύθυνση του σχολείου ώστε να μπορέσουμε να βρούμε τις λύσεις για να το σταματήσουμε, αλλά και στην αστυνομία όταν είναι απαραίτητο.