Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να προσαρμοστεί σε ένα νέο σχολείο
Όπως οι περισσότερες άλλες μεταβάσεις, η μετακόμιση μπορεί να είναι δύσκολη για τα παιδιά – ειδικά αν μετακομίζουν σε μια νέα κοινότητα. Το να γνωρίζεις νέους ανθρώπους, να αλλάζεις σχολείο και να κάνεις νέους φίλους μπορεί να είναι αγχωτικό. Μπορεί ακόμη και να προκαλέσει άγχος και συμπτώματα κατάθλιψης εάν τα παιδιά δεν υποστηρίζονται σε όλη τη διαδικασία.
Ευτυχώς, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διευκολύνετε τη μετάβαση από το παλιό σχολείο του παιδιού σας στο νέο του σχολείο. Είτε ετοιμάζεστε να μετακομίσετε σύντομα είτε να εγκατασταθείτε στη νέα σας κοινότητα τώρα, μοιραζόμαστε όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτήν τη διαδικασία μετάβασης παρακάτω. Θα μάθετε πώς μπορεί να επηρεαστεί το παιδί σας και πόσο χρόνο θα διαρκέσει η μετάβαση, καθώς και συμβουλές για το πώς να κάνετε τη διαδικασία ομαλή.
Πώς επηρεάζει ένα παιδί η αλλαγή σχολείου;
Τα περισσότερα παιδιά που υποστηρίζονται σε μια μετακόμιση συνήθως τα καταφέρνουν αρκετά καλά όταν μεταβαίνουν σε ένα νέο σχολείο. Αλλά για εκείνα που μετακινούνται συχνά ή που είναι ιδιαίτερα εσωστρεφή, μπορεί να είναι πιο επιρρεπή σε προκλήσεις.
Στην πραγματικότητα, η έρευνα έχει βρει ότι τα παιδιά που μετακινούνται συχνά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κακής σχολικής επίδοσης, προβλημάτων συμπεριφοράς, διατήρησης βαθμών και ακόμη και εγκατάλειψης του γυμνασίου. Διατρέχουν επίσης κίνδυνο για κοινωνικά προβλήματα και ψυχολογικές δυσκολίες, συμπεριλαμβανομένης της λιγότερης κοινωνικής ικανότητας και της χαμηλής αυτοεκτίμησης.
Ακριβώς όπως η αλλαγή μπορεί να είναι δύσκολη για τους ενήλικες, έτσι και τα παιδιά βιώνουν παρόμοια συναισθήματα – άγχος, φόβο και στρες. Διατηρήστε ανοιχτή την επικοινωνία. Μιλήστε και επικυρώστε τα συναισθήματα. Προσπαθήστε να ενθαρρύνετε νέες φιλίες στη γειτονιά, μέσω εξωσχολικών προγραμμάτων.
Επειδή τα παιδιά ευδοκιμούν με την προβλεψιμότητα και τη ρουτίνα, μια μετακίνηση μπορεί να τα κάνει να αισθάνονται αποπροσανατολισμένα και αποσυνδεδεμένα. Τα πράγματα που τα έκαναν να νιώθουν ασφάλεια και ασφάλεια –όπως ένα οικείο υπνοδωμάτιο και χώρος παιχνιδιού, καθώς και ένα οικείο σχολικό κτίριο και φίλοι– δεν είναι πλέον μέρος του περιβάλλοντός τους. Θα χρειαστεί χρόνος για να συνηθίσουν αυτές τις αλλαγές και να προσαρμοστούν στο νέο τους σπίτι, κοινότητα και σχολείο.
Πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή, με την έννοια της εύρεσης νέων φίλων και της αναγνώρισης δασκάλων και προσωπικού που θεωρούν προσβάσιμα ή ασφαλή. Μπορεί επίσης να αισθάνονται άγχος ή φόβο. Τα παιδιά τείνουν να αισθάνονται πιο ασφαλή όταν ξέρουν τι να περιμένουν και το άγνωστο μπορεί να προκαλέσει άγχος – ορισμένα παιδιά μπορεί να αναπτύξουν σωματικά συμπτώματα όπως ναυτία ή αϋπνία.
Καθώς τα παιδιά προσαρμόζονται στο νέο τους σχολείο και στο νέο τους περιβάλλον, δεν είναι επίσης ασυνήθιστο να τα βλέπουμε να υποχωρούν ή ακόμα και να παίζουν έξω. Η αλλαγή σχολείων μπορεί επίσης να διαταράξει την μαθησιακή τους εμπειρία. Όχι μόνο έρχονται αντιμέτωπα με διαφορετικά προγράμματα σπουδών και διαφορετικές προσδοκίες στα νέα σχολεία, αλλά τα σχολεία μπορεί επίσης να διαφέρουν ως προς το κλίμα και το εκπαιδευτικό τους περιβάλλον.
Πόσος χρόνος θα διαρκέσει η προσαρμογή;
Ενώ κάθε παιδί είναι διαφορετικό, ορισμένα παιδιά μπορούν να αισθάνονται άνετα σε ένα νέο σχολείο μέσα σε λίγες εβδομάδες, ενώ άλλα μπορεί να χρειαστούν αρκετούς μήνες για να προσαρμοστούν. Η περίοδος προσαρμογής θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την προσωπικότητα και την ιδιοσυγκρασία του παιδιού σας καθώς και από την υποστήριξη που θα λάβει.
Θα πρέπει να δείτε βελτίωση συνήθως μέσα σε ένα μήνα για τα παιδιά του δημοτικού σχολείου ενώ μπορεί να χρειαστούν ένας έως δύο μήνες για τους εφήβους, καθώς μπορεί να είναι πιο συνειδητοί ή να φοβούνται την απόρριψη.
Εάν το παιδί σας δυσκολεύεται να προσαρμοστεί, μιλήστε του και δείτε τι μπορεί να το εμποδίζει. Ρωτήστε τι του αρέσει και τι δεν του αρέσει στο νέο τους σχολείο. Στη συνέχεια, δείτε αν μπορείτε να το βοηθήσετε να εστιάσει στα θετικά ή να σκεφτεί τρόπους αντιμετώπισης των αρνητικών.
Είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίζετε και να επικυρώνετε τα συναισθήματά τους—συμπεριλαμβανομένων των συναισθημάτων τους ότι τους λείπουν το παλιό τους σχολείο και οι παλιοί φίλοι τους. Βοηθήστε τα να κάνουν έναν έλεγχο πραγματικότητας για φόβους όπως «κανείς δεν με συμπαθεί» και αναγνωρίστε πόσο δύσκολο μπορεί να είναι το να κάνουν νέους φίλους.
Μιλήστε με τους δασκάλους και τους συμβούλους καθοδήγησης για να προσδιορίσετε εάν μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή επιπλέον υποστήριξη για να βοηθήσετε το παιδί σας. Διατηρήστε προηγούμενες φιλίες όποτε είναι δυνατόν με αυτόν τον τρόπο το παιδί δεν αισθάνεται τελείως αποκομμένο από φίλους.
Συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί σας στη μετάβαση
Είναι σημαντικό να έχετε υπομονή και κατανόηση όταν βοηθάτε το παιδί σας να προσαρμοστεί. Η αλλαγή είναι δύσκολη, ανεξάρτητα από την ηλικία, και απαιτεί χρόνο. Μερικά παιδιά μπορεί να φαίνεται ότι προσαρμόζονται γρήγορα και αναπτύσσουν φιλίες, ενώ άλλα θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο. Υποστηρίξτε το παιδί σας όσο καλύτερα μπορείτε και αναζητήστε τρόπους για να κάνετε τη μετάβαση ευκολότερη. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί σας να μεταβεί σε νέο σχολείο.
Εξηγήστε γιατί μετακινείστε
Όταν κάνετε μια μετακίνηση, είναι σημαντικό να εξηγήσετε στο παιδί σας γιατί συμβαίνει. Είτε μετακομίζετε επειδή αλλάξατε δουλειά, χωρίσατε ή θέλετε να είστε σε διαφορετική σχολική περιφέρεια, τα παιδιά σας πρέπει να γνωρίζουν τον πραγματικό λόγο της αλλαγής.
Να είστε ειλικρινείς. Τα παιδιά αξίζουν ειλικρίνεια.
Ακόμα κι αν δεν κατανοούν πλήρως τους λόγους, είναι σημαντικό να τους δώσετε μια εξήγηση κατάλληλη για την ηλικία. Επίσης, προσπαθήστε να είστε όσο το δυνατόν πιο θετικοί σχετικά με τη μετακίνηση. Τα παιδιά έχουν μια ασυνήθιστη ικανότητα να αντιλαμβάνονται τις αντιλήψεις των ενηλίκων στη ζωή τους, γι’ αυτό εστιάστε στα θετικά ενώ αναγνωρίζετε πόσο δύσκολο μπορεί να είναι η μετακίνηση.
Αν η μετακίνηση δημιούργησε αλλαγή και στη ζωή σας, να είστε ειλικρινείς και να μοιραστείτε το πώς αντιμετωπίζετε τις αλλαγές. Τα παιδιά αγαπούν να γνωρίζουν ότι οι ενήλικες βιώνουν συχνά τους ίδιους φόβους και ανησυχίες με εκείνους.
Δώστε τους χρόνο για αποχαιρετισμό
Το να πεις αντίο είναι δύσκολο, αλλά είναι ακόμα πιο δύσκολο να φύγεις χωρίς να πεις αντίο σε όλα αυτά που ξέρεις και αγαπάς. Προγραμματίστε μια στιγμή που το παιδί σας μπορεί να αποχαιρετήσει το σχολείο του, τους φίλους του και τους δασκάλους του. Ακριβώς επειδή θα είναι σε ένα νέο σχολείο δεν σημαίνει ότι το παλιό θα έχει μικρότερη σημασία.
Μπορεί επίσης να θέλετε να τους δώσετε χώρο να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους σχετικά με την αποχώρηση και τυχόν ανησυχίες που έχουν για το πώς να προχωρήσουν. Και, αν είναι δυνατόν, κάντε σχέδια για να μείνουν σε επαφή με τους συμμαθητές τους. Για παράδειγμα, κανονίστε μια ημερομηνία παιχνιδιού επανασύνδεσης ή εάν είστε μακριά, προγραμματίστε να κάνετε βιντεοκλήση για να προλάβετε τη διαφορά.
Γνωρίζοντας ότι θα ξαναδούν τους φίλους τους με κάποιον τρόπο μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να νιώσει πιο ήσυχο καθώς προχωρά. Αν και δεν θα μετριάσει τους φόβους ή τις ανησυχίες τους, το να τους επιτρέψετε να διατηρήσουν τη σύνδεση και να βιώσουν το κλείσιμο μπορεί να σηματοδοτήσει το τέλος ενός κεφαλαίου και την αρχή ενός νέου.
Υποστηρίξτε τη μάθησή τους
Η αλλαγή σχολείου μπορεί να δημιουργήσει κάποια κενά στη μάθηση του παιδιού σας. Πριν από τη μετακόμιση, φροντίστε να συζητήσετε τι αναμένεται να γνωρίζει το παιδί σας και τι θα μάθει. Και εάν είναι απαραίτητο, σκεφτείτε να προσλάβετε έναν δάσκαλο ή άλλη βοήθεια.
Η γνωριμία με τον νέο τους δάσκαλο νωρίτερα μπορεί επίσης να τα βοηθήσει και να τους προσφέρει κάποια διαβεβαίωση τις πρώτες ημέρες και εβδομάδες στο νέο σχολείο.
Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να ρίξετε μια κλεφτή ματιά στο νέο σχολείο. Ρωτήστε τον σύμβουλο καθοδήγησης ή τον διευθυντή εάν μπορούν να κάνουν σε εσάς και το παιδί σας μια ξενάγηση. Γνωρίζοντας την τοποθεσία του –όπως το πού βρίσκεται το κυλικείο ή πού θα βρείτε τις τουαλέτες–μπορεί να βοηθήσει να μετριαστούν κάποιες από τις ανησυχίες τους πριν από την πρώτη μέρα.
Η ξενάγηση στους χώρους του νέου σχολείου πριν από την έναρξη βοηθά τα παιδιά να αισθάνονται λιγότερο αποπροσανατολισμένα. Δείξτε τους πού βρίσκεται το γραφείο των δασκάλων και ποιον μπορούν να ζητήσουν εάν χρειάζονται βοήθεια.
Λάβετε υπόψη ότι το παιδί σας μπορεί επίσης να μαζεύετε περισσότερο όταν ξεκινά ένα νέο σχολείο και μπορεί να είναι πιο ήσυχο ή ντροπαλό. Να είστε υπομονετικοί, κατανοητοί και υποστηρικτικοί. Να κάνετε συχνά check in μαζί τους. Επιτρέψτε τους να δουλέψουν με τα συναισθήματά τους και κάντε ό,τι μπορείτε για να ανακουφίσετε το άγχος και την αγωνία τους.
Η αλλαγή σχολείου μπορεί να επηρεάσει τη μάθησή τους, ειδικά αν αισθάνονται άγχος. Αυτό μπορεί να κάνει πιο δύσκολο το να δώσουν προσοχή και μπορεί να χάσουν οδηγίες ή να φαίνονται αποσπασμένοι επειδή τα συναισθήματά τους επηρεάζονται αρνητικά αυτή τη στιγμή.
Θέστε μικρούς στόχους μαζί
Μόλις εγκατασταθούν στο νέο τους σχολείο, βάλτε στόχους μαζί. Βοηθήστε τα να σκεφτούν πώς μπορεί να μοιάζει το ιδανικό τους σενάριο και στη συνέχεια να το χωρίσουν σε μικρούς, διαχειρίσιμους και εφικτούς στόχους. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλουν να βάλουν έναν στόχο να πουν ένα γεια σε τουλάχιστον ένα νέο άτομο την ημέρα ή να προσκαλέσουν κάποιον να παίξει ή να μελετήσει μαζί τους.
Μπορεί επίσης να θέλουν να δοκιμάσουν κάτι νέο ή να κάνουν περισσότερες ερωτήσεις στην τάξη. Το κλειδί είναι να μη μένουν στάσιμοι στο νέο τους περιβάλλον, αλλά αντίθετα να πιέζουν τον εαυτό τους λίγο κάθε μέρα για να δίνουν στο νέο σχολείο και στους νέους ανθρώπους μια ευκαιρία.
Το να βάζεις μικρούς στόχους μαζί τους τα βοηθάει να ξεπεράσουν τη δυσφορία, να κάνουν φίλους και να κάνουν ερωτήσεις. Καθοδηγήστε τα με καλοσύνη και ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάνει το ίδιο.
Συμμετέχετε στην Κοινότητα
Αναζητήστε εκδηλώσεις και ευκαιρίες στην κοινότητα για να βοηθήσετε το παιδί σας να κάνει νέους φίλους και συνδέσεις. Εγγράψτε τους σε μαθήματα, αθλήματα ή άλλες δραστηριότητες που τα ενδιαφέρουν και που θα τα βοηθήσουν να γνωρίσουν άτομα με παρόμοια ενδιαφέροντα.
Η σύνδεση με τα παιδιά στη γειτονιά τους είναι υπέροχη. Με αυτόν τον τρόπο οι φίλοι δεν περιορίζονται μόνο στο σχολείο και αυτό μπορεί να τα βοηθήσει να αισθάνονται πιο συνδεδεμένα με τη νέα τους κοινότητα. Οι δομημένες εκδηλώσεις εκτός σχολείου μπορούν επίσης να δώσουν στα παιδιά την ευκαιρία να κάνουν επιπλέον φίλους και συνδέσεις που δεν περιορίζονται στο σχολείο και μπορούν να βασιστούν για αμοιβαία συμφέροντα.