Πόσο αλάτι πρέπει να προσθέτω στη διατροφή του παιδιού μου
Το αλάτι προσφέρει σημαντικά οφέλη στον οργανισμό, καθώς συμβάλλει στην ισορροπία των υγρών εντός των κυττάρων, στη ρύθμιση του όγκου του αίματος και της αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωσή του, όπως ισχύει και για όλες τις τροφές, μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες παθήσεις, όπως η υπέρταση, η παχυσαρκία και οι νεφρικές παθήσεις.
Δυστυχώς, πολλά παιδιά καταναλώνουν καθημερινά υπερβολικές ποσότητες αλατιού. Είναι αυτό κυρίως ευθύνη της μητέρας που μαγειρεύει και προσθέτει υπερβολικό αλάτι; Συνήθως όχι, καθώς το αλάτι αυτό προέρχεται από έτοιμα και επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία περιέχουν ήδη μεγάλες ποσότητες αλατιού.
Ας εξετάσουμε ποιες οδηγίες μπορούμε να ακολουθήσουμε για να μειώσουμε στο ελάχιστο την ποσότητα αλατιού στη διατροφή του παιδιού.
1. Η προσθήκη αλατιού στο φαγητό των βρεφών (παιδιά κάτω του 1 έτους) είναι απαγορευμένη.
2. Αφού το παιδί συμπληρώσει το πρώτο έτος της ζωής του και ενταχθεί στη διατροφή της οικογένειας, προσπαθώ να χρησιμοποιώ όσο το δυνατόν λιγότερο αλάτι κατά την προετοιμασία των γευμάτων.
3. Προσπαθώ να το αντικαθιστώ, ενώ ταυτόχρονα προσθέτω γεύση στα φαγητά χρησιμοποιώντας διάφορα μυρωδικά της ελληνικής κουζίνας, όπως ρίγανη, δεντρολίβανο, δάφνη και θυμάρι.
4. Κατά τη διάρκεια του γεύματος, αφαιρώ την αλατιέρα από το τραπέζι.
5. Είμαι πρότυπο για το παιδί μου, καθώς περιορίζω την προσθήκη αλατιού στα γεύματα.
6. Μαγειρεύω για την οικογένειά μου, ώστε να μπορώ να παρακολουθώ την ποσότητα αλατιού στα γεύματα.
7. Εξετάζω τις ετικέτες των τροφίμων και προτιμώ εκείνα που περιέχουν όσο το δυνατόν λιγότερο αλάτι (ή νάτριο) ή καθόλου.
8. Αποφεύγω να κρατώ στο σπίτι αλμυρά σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, όπως πατατάκια και γαριδάκια. Αντίθετα, προτιμώ να καταναλώνω φρούτα ως σνακ.
9. Συνήθως αποφεύγω τα έτοιμα γεύματα, τα κονσερβοποιημένα και επεξεργασμένα προϊόντα, καθώς και τα παστά κρέατα, ψάρια και αλλαντικά, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε αλάτι.