Πόσο πρέπει να “αλατίσω” τη διατροφή του παιδιού μου;
Το αλάτι έχει ευεργετική δράση στον οργανισμό, διότι μεταξύ άλλων, συμβάλλει στην ισορροπία των υγρών στο εσωτερικό των κυττάρων, στη ρύθμιση του όγκου του αίματος, καθώς και της αρτηριακής πίεσης. Όταν όμως ληφθεί σε υπερβολική ποσότητα, όπως άλλωστε συμβαίνει και με όλες τις τροφές, μπορεί να προδιαθέσει σε πλήθος νοσημάτων, όπως πχ υψηλή αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία και νεφρική νόσο.
Δυστυχώς, πολλά είναι τα ελληνόπουλα που στις ημέρες μας λαμβάνουν καθημερινά υπερβολικές ποσότητες αλατιού. Άραγε είναι κυρίως λάθος της μητέρας, που μαγειρεύει και χρησιμοποιεί υπερβολικές ποσότητες αλατιού; Συνήθως όχι, το αλάτι αυτό προέρχεται από έτοιμα και επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία το περιέχουν ήδη σε υπερβολικές ποσότητες.
Ας δούμε λοιπόν μαζί ποιους κανόνες μπορούμε να ακολουθήσουμε, ώστε να περιορίσουμε στο απαραίτητο το αλάτι στη διατροφή του παιδιού.
- Απαγορεύεται η προσθήκη αλατιού στο φαγητό του βρέφους (παιδιά <1 έτους).
- Μετά το πρώτο έτος ζωής και την ένταξη του παιδιού στην οικογενειακή διατροφή, φροντίζω να χρησιμοποιώ όσο το δυνατόν λιγότερο αλάτι κατά το μαγείρεμα.
- Προσπαθώ να το αντικαθιστώ και να δίνω παράλληλα γεύση στο φαγητό με διάφορα μυρωδικά της ελληνικής κουζίνας (ρίγανη, δεντρολίβανο, δάφνη, θυμάρι κτλ).
- Κατά τη διάρκεια του φαγητού, απομακρύνω την αλατιέρα από το τραπέζι.
- Αποτελώ πρότυπο για το παιδί μου, ως προς την περιορισμένη προσθήκη αλατιού στο φαγητό κατά το γεύμα.
- Μαγειρεύω εγώ για την οικογένειά μου, για να μπορώ να ελέγχω την περιεκτικότητα του φαγητού σε αλάτι.
- Διαβάζω τις ετικέτες των τροφίμων και επιλέγω αυτά με όσο το δυνατόν μικρότερη ποσότητα ή καθόλου αλάτι (ή νάτριο).
- Αποφεύγω να έχω διαθέσιμα στο σπίτι αλμυρά σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι (πατατάκια, γαριδάκια κτλ). Ενισχύω την κατανάλωση φρούτων ως σνακ.
- Γενικά αποφεύγω τα έτοιμα φαγητά, κονσερβοποιημένα, επεξεργασμένα προϊόντα, παστά κρέατα ή ψάρια και αλλαντικά, διότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.
Αλεξάνδρα Κοσμαρίκου, παιδίατρος