Σεξ: Για να μην το ξεχάσετε όταν έρθει το παιδί
Η ζωή ενός ζευγαριού αλλάζει ουσιαστικά όταν κάνει την είσοδό του το νέο μέλος. Οι δύο σύντροφοι -εκτός από εραστές- τώρα γίνονται και γονείς. Ο ρόλος του γονιού, ιδιαίτερα το πρώτο διάστημα που είναι και η περίοδος προσαρμογής σε μια καινούργια κατάσταση, είναι ιδιαίτερα κουραστικός για τη μητέρα, η οποία αναλαμβάνει σχεδόν εξ ολοκλήρου τη φροντίδα του μωρού. Το συνεχές άγχος να φροντίσει το μωρό, καθώς και η σωματική κούραση που αισθάνεται είναι ανασταλτικοί παράγοντες για την ερωτική της διάθεση. Η γυναίκα συχνά αγχώνεται, επειδή πρέπει να προγραμματίσει τη χρονική στιγμή που θα βρεθεί ερωτικά με το σύντροφό της (π.χ. όταν το μωρό κοιμάται). Αυτή η προετοιμασία μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά στην ψυχολογία της και να αποφεύγει το σεξ.
Ο ερχομός ενός μωρού, φέρνει μεγάλη χαρά, αλλά και αναστάτωση, με την καλή πάντα έννοια, καθώς αλλάζει την ρουτίνα στο σπίτι. Οι νέες ευθύνες και το στρες να τα προλάβουμε όλα και να γίνουν και όπως πρέπει επηρεάζουν αναπόφευκτα και την ερωτική ζωή του ζευγαριού. Ξενύχτια, αγωνίες, ένα καθημερινό κυνηγητό με το χρόνο. Οι ειδικοί μάς λένε πως, λόγω της ιδιαιτερότητας αυτής της περιόδου, το ζευγάρι χρειάζεται χρόνο προκειμένου να μπει ξανά στην κανονική του ρουτίνα και να βρει τη συναισθηματική και την ερωτική επαφή που διατηρούσε πριν από τη γέννηση του μωρού. Στο μεταξύ, εάν θέλετε να διατηρήσετε τους ρόλους της συντρόφου, παράλληλα με τη νέα ιδιότητά σας ως μητέρα, θα πρέπει να «δουλέψετε» πάνω στα εξής…
Διαβάστε επίσης: Θηλασμός: Μια μαγική στιγμή για μαμά και μωρό
Σεξ: Για να μην το ξεχάσετε όταν έρθει το παιδί
#1 Βρείτε το πεδίο συνεννόησης
Αν συνειδητοποιήσετε τι σας συμβαίνει, τότε θα μπορέσετε και να το αντιμετωπίσετε. Αποδεχτείτε πως τις περισσότερες φορές που διαφωνείτε με το σύντροφό σας είναι επειδή βρίσκεστε υπό το καθεστώς πίεσης. Σίγουρα θα υπάρξουν στιγμές που θα είστε άδικη μαζί του, ενδεχομένως γιατί δεν εκπληρώνει τις προσδοκίες σας. Δεν αλλάζει το μωρό, το ίδιο συχνά με εσάς, το μωρό κλαίει, αλλά δεν πετάγεται από το κρεβάτι αμέσως όπως εσείς, και άλλα παρόμοια. Σίγουρα δεν τα κάνει από αδιαφορία. Μπορεί να μην συνειδητοποιεί κάποια πράγματα και να πρέπει να του τα επισημάνετε.
Συζητήστε λοιπόν μαζί του με καλή διάθεση και πρόθεση. Ζητήστε τη βοήθειά του, βάλτε τον στο παιχνίδι, εκφράστε του όλους τους φόβους και τους προβληματισμούς σας. Κάθε γυναίκα οφείλει να εκφράζει τα συναισθήματά της, αλλά και να συζητάει με το σύντροφό της ό,τι την απασχολεί στην κοινή τους ζωή. Αν «τα βάζετε μαζί του» και μετά αισθάνεστε άσχημα, θυμηθείτε πως σε μια σχέση πάντα υπάρχει «πεδίο συνεννόησης». Μια γλυκιά κουβέντα, ένας καφές που θα μοιραστείτε το πρωί, ακόμη κι ένα βλέμμα αγάπης μπορεί να σας επανασυνδέσουν αποτελεσματικά.
#2 Χωράνε και άλλα στο πρόγραμμά σας
Μπορεί το μωρό να είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχετε αυτή τη στιγμή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσατε να συμπεριλάβετε κι άλλα πράγματα στο πρόγραμμά σας.
Σχεδιάστε να κάνετε οι δυο σας μια μικρή βόλτα αφήνοντας για λίγο το μωρό στην αγκαλιά κάποιου ανθρώπου που εμπιστεύεστε. Και μόνο το γεγονός πως έχετε κάτι να περιμένετε, θα σας ανανεώσει.
#3 Βρείτε χρόνο
Πολλές φορές, η αρνητική στάση των γυναικών για σεξουαλική επαφή μετά την απόκτηση παιδιού είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο. η καθημερινότητα που αλλάζει, η απώλεια ενδιαφέροντος για ό,τι την ευχαριστούσε στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής δραστηριότητας, είναι κι αυτοί κάποιοι σοβαροί λόγοι που οδηγούν στην «άρνηση».
«Δεν έχω χρόνο για σεξ»: Πρόκειται για την πιο συνηθισμένη δικαιολογία-άλλοθι της νέας μαμάς. Πάντα όμως βρίσκεις χρόνο, όταν θέλεις. Τα πράγματα θα γίνουν πιο εύκολα, όταν το μωρό θα αρχίσει να κοιμάται όλη τη νύχτα. Και θα είστε λιγότερο κουρασμένες τότε.
#4 «Πολεμήστε» το φόβο
Κάποιες φορές, η νέα μητέρα μπορεί να αισθάνεται ότι δεν είναι πλέον ελκυστική, λόγω των αλλαγών που έχουν προκύψει στο σώμα της μετά την εγκυμοσύνη. Πιθανό να αισθάνεται άβολα, να ντρέπεται, να φοβάται ότι δεν είναι επιθυμητή και ότι δεν πρόκειται να γίνει ποτέ όπως πριν από την εγκυμοσύνη.
Μια γυναίκα μπορεί να αρνείται να κάνει σεξ και επειδή ενδεχομένως φοβάται την πιθανότητα να μείνει έγκυος ξανά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η ευθύνη για την ανατροφή ενός παιδιού και η προσαρμογή στις πολλές υποχρεώσεις αδιαμφισβήτητα αγχώνουν πολύ τη νέα μητέρα και έτσι προτιμά να απέχει τελείως σεξουαλικά.
Καταπολεμήστε τις φοβίες σας και σκεφτείτε πως όλα αυτά είναι απλώς… παροδικά. Αν, ωστόσο, νιώθετε ότι το χρονικό διάστημα της έλλειψης ερωτικής επιθυμίας παρατείνεται χωρίς να βλέπετε σημαντικές ή καθόλου βελτιώσεις, τότε μιλήστε με το γυναικολόγο σας και παράλληλα απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας.
#5 Μην υποκαθιστάτε τον σύντροφο με το παιδί
Μετά τη γέννα, έρχεται η περίοδος της λοχείας. Η γυναίκα γίνεται μητέρα, και τώρα πια ζει με καθημερινό της καθήκον το θηλασμό. Αυτή η πρώτη ουσιαστική επικοινωνία μητέρας-παιδιού δημιουργεί μια πρωτόγνωρη σχέση με το μωρό. Κάποιες φορές, η γυναίκα-μητέρα ξεχνάει ή παραμελεί το σύντροφό της, δίνοντας όλο της το συναίσθημα στο παιδί. Η σεξουαλικότητά της βρίσκεται σε αναστολή, μιας που το μητρικό φίλτρο είναι τώρα πιο δυνατό από ποτέ και την καλεί στον πρώτο δυναμικό ρόλο της, αυτόν της μητέρας.
Επίσης, κατά την περίοδο της λοχείας, η γυναίκα περνάει έντονες ψυχοσυναισθηματικές εντάσεις και εξάρσεις. Και βέβαια, με όλα αυτά, το τελευταίο πράγμα που σκέφτεται είναι το σεξ. Αυτή την περίοδο ωστόσο μπορείτε να προσεγγίστε τον σύντροφό σα και με άλλους τρόπους, δείχνοντάς του τρυφερότητα. Δώστε χρόνο στη σχέση σας και στον εαυτό σας.
#6 Δείτε το και αλλιώς
Το μωρό μπορεί να φέρει τέτοια χαρά στη ζωή σας που να ενισχύσει τη σεξουαλική οικειότητα. Εάν ο σύντροφός σας «ζηλεύει» ή φοβάται τη νέα σχέση σας με το μωρό, προσπαθήστε να τον καθησυχάσετε λέγοντάς του ότι τον αγαπάτε ακόμα και τον χρειάζεστε. Και διαβεβαιώστε τον ότι θα έχει πολλές ευκαιρίες να φροντίσει το μωρό και να δεθεί κι αυτός μαζί του. Το μοίρασμα της χαράς και των προβλημάτων της γονεϊκότητας μπορεί να σας ανταμείψει και να ενισχύσει τα συναισθήματα του ενός για τον άλλον.