«Slow Parenting»: Γιατί είναι πιο απαραίτητο από ποτέ
Τι ακριβώς είναι το «Slow Parenting»;
Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι η παιδική σας ηλικία ήταν πιο ανέμελη σε σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα… Οι ταχύτατοι ρυθμοί της εποχής, φαίνεται ότι παρασύρουν και τα παιδιά μας. Τα περισσότερα παιδιά σήμερα ακολουθούν ένα εξαντλητικό για την ηλικία τους πρόγραμμα, γεμάτο με μαθήματα και οργανωμένες δραστηριότητες. Κάπου ανάμεσα στις ξένες γλώσσες, τα αθλήματα και τα μαθήματα χορού τα παιδιά μπορεί να «ξεχνούν» να χαλαρώσουν και να παίξουν.
Ο Carl Honore, συγγραφέας των «The Power of Slow: Finding Balance and Fulfillment Beyond the Cult of Speed», και «Under Pressure: Rescuing Our Children from the Culture of Hyper-Parenting», επισημαίνει ότι, πλέον, όλα γίνονται στο «fast forward» και τα παιδιά δεν έχουν τον χώρο και τον χρόνο να εξερευνήσουν τον κόσμο με τον δικό τους τρόπο και ρυθμό.
Σε έναν κόσμο που όλα μοιάζουν με αγώνα δρόμου, είναι «πολυτέλεια« τα παιδιά να μπορούν να βαρεθούν χωρίς την προσδοκία ή την απαίτηση να τα απασχολήσει κάποιος ή κάτι (ή ακόμα χειρότερα μια οθόνη!). Έτσι, αφήνουν τη φαντασία τους ελεύθερη σε ιδέες και αυτοσχεδιασμούς, μαθαίνουν να σκέφτονται «έξω από το κουτί» και επιλέγουν τα ίδια τον τρόπο με τον οποίο θα γεμίσουν τον χρόνο τους, καλλιεργώντας τη δημιουργικότητά τους.
Διαβάστε επίσης: Βάζουμε όρια χωρίς να λέμε «όχι»- Γιατί και πώς να το κάνουμε;
Η φιλοσοφία του «Slow Parenting»
Ο Honore μέσω του «Slow Parenting» μας καλεί να χαλαρώσουμε, να βοηθήσουμε τα μικρά μας να ξαναβρούν τη φαντασία και την περιέργεια τους και να τολμήσουμε να τα αφήσουμε να πάρουν μικρά ρίσκα.
«Slow Parenting δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση να τα κάνουμε όλα με ρυθμούς σαλιγκαριού, σημαίνει να τα κάνουμε με μέτρο» διευκρινίζει ο ίδιος.
Η φιλοσοφία του είναι να ζούμε το τώρα και να εστιάσουμε στην ενίσχυση των οικογενειακών δεσμών.
Ας προγραμματίσουμε, λοιπόν, στην ατζέντα μας, με τον ίδιο τρόπο που βάζουμε τα ραντεβού και τις υποχρεώσεις μας, περισσότερο ποιοτικό χρόνο κάθε μέρα με την οικογένειά μας.
Ρωτήστε τα παιδιά τι θέλουν πραγματικά να κάνουν και βάλτε ένα όριο στον αριθμό δραστηριοτήτων τους. Προτεραιότητα είναι η ποιότητα, όχι η ποσότητα. Η πρόκληση είναι να βρείτε την ισορροπία.