SOS: Τι πρέπει να κάνω αν πέσει κάτω το μωρό;
Οι πτώσεις αποτελούν την πιο κοινή αιτία τραυματισμών για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Τα μωρά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πτώσης καθώς μαθαίνουν να κυλιούνται, να σκαρφαλώνουν και να περπατούν. Όσο προσεκτικοί κι αν είστε, δεν μπορείτε να αποτρέψετε όλα τα ατυχήματα, γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε όταν το μωρό σας πέφτει.
Πρώτον, κρίνουμε τη σοβαρότητα της πτώσης
Αν δούμε ή ακούσουμε το μωρό να πέφτει, δεν πανικοβαλλόμαστε. Η πρώτη μας αντίδραση είναι να τρέξουμε και να το σηκώσουμε. Προφανώς αυτό είναι εντάξει για ένα απλό χτύπημα, αν όμως έχουν χτυπήσει κάπως σοβαρά, το να τα σηκώσουμε αμέσως μπορεί να επιδεινώσει τον τραυματισμό.
Πρώτα λοιπόν θα πρέπει να αξιολογήσουμε την πτώση:
-Από πόσο ψηλά έπεσε το μωρό; Όσο μεγαλύτερο είναι το ύψος, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος. Μια πτώση από ύψος άνω των 3 μέτρων ή 5 σκαλοπατιών είναι σοβαρή για ένα μωρό ή παιδί κάτω των 2 ετών και θα πρέπει να απευθυνθούμε αμέσως σε γιατρό.
-Πάνω σε τι είδους επιφάνεια έπεσε το παιδί σας; Η πτώση σε σκληρές επιφάνειες είναι πιο επικίνδυνη από τις πιο μαλακές. Αν το μωρό έπεσε σε μπετόν, κεραμικά πλακάκια, πέτρα, συμπιεσμένη άμμο ή άλλες σκληρές επιφάνειες θα πρέπει να προσέξουμε περισσότερο.
-Χτύπησε σε κάτι κατά τη διάρκεια της πτώσης; Η πτώση πάνω σε γυαλί ή σε αιχμηρές άκρες επίπλων μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς. Αν υπάρχει μεγάλη αιμορραγία καλούμε ασθενοφόρο.
Ελέγχουμε το μωρό
Στη συνέχεια, ελέγχουμε το μωρό σας. Δεν είναι πάντα εύκολο να καταλάβουμε αν υπάρχει τραυματισμός, αλλά υπάρχουν μερικά βασικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε.
Πηγαίνουμε στο νοσοκομείο αν το μωρό:
-Κάνει εμετό
-Βγαίνει αίμα ή υγρό από τη μύτη ή τα αυτιά του
-Δεν ξυπνάει
-Δεν αναπνέει ή δυσκολεύεται να αναπνεύσει
-Έχει σπασμούς
-Έχει καρούμπαλο/ εμφανή τραυματισμό στο κεφάλι, όπως βαθούλωμα, μώλωπα ή κόψιμο
Εάν το μωρό έχει κάποιο από αυτά τα σημάδια, δεν το σηκώνουμε. Καλούμε τον γιατρό μας κι ακολουθούμε τις οδηγίες. Καλύτερα να περιμένουμε το ασθενοφόρο ώστε οι τραυματιοφορείς να το μεταφέρουν σωστά. Η μόνη εξαίρεση είναι αν έχει επιληπτική κρίση. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να το γυρίσετε προσεκτικά στο πλάι όσο περιμένετε το ασθενοφόρο. Αν δεν αναπνέει, ξεκινήστε ΚΑΡΠΑ.
Ελέγχουμε για σημάδια διάσεισης
Εάν το μωρό έπεσε στο κεφάλι του ή χτύπησε το κεφάλι του, μπορεί να έχει διάσειση, η οποία είναι μια ήπια και προσωρινή κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Τα σημάδια και τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως εντός 24 ωρών, αλλά μπορεί να χρειαστούν έως και 3 εβδομάδες. Θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση αυτό το διάστημα, ιδίως αν:
-Ήταν αναίσθητο αλλά τώρα είναι ξύπνιο
-Φαίνεται ζαλισμένο ή σοκαρισμένο
-Κλαίει περισσότερο από το συνηθισμένο
-Παρουσιάζει αλλαγές στη διάθεση ή τη συμπεριφορά του
Αν το μωρό έχει σημάδια διάσεισης, το πάμε στον γιατρό ή στο νοσοκομείο. Στη συνέχεια, το παρακολουθούμε για τυχόν συμπτώματα. Συνήθως θα καλυτερεύσουν από μόνα τους μέσα σε αρκετές ημέρες, αν και μπορεί να χρειαστούν έως και 4 εβδομάδες για να αναρρώσουν πλήρως.
Το μωρό σας θα θελήσει να κοιμηθεί μετά από μια διάσειση και δεν χρειάζεται να το ξυπνάτε συνεχώς, εκτός αν ο γιατρός σας πει να το κάνετε. Αν όμως δεν ξυπνάει ή δυσκολεύεται να ξυπνήσει, μιλάμε και πάλι με τον γιατρό. Θα πρέπει επίσης να επισκεφθούμε αμέσως έναν γιατρό εάν:
-Το μωρό κάνει εμετό πάνω από μία φορά ή μετά την πτώση
-Εμφανίζει πρόβλημα ισορροπίας όταν περπατάει
-Έχουν νέα αδυναμία σε οποιοδήποτε άκρο (πιθανό ράγισμα/στραμπούλιγμα)
-Έχουν επιληπτικές κρίσεις
Μετά την πτώση παρηγορούμε το μωρό
Αν το μωρό σας είναι σε εγρήγορση και κλαίει, δεν κάνει εμετό και δεν έχει κανένα από τα άλλα παραπάνω συμπτώματα, το παίρνουμε στην αγκαλιά μας και το παρηγορούμε. Αν έχει μικροτραυματισμούς ή χτυπήματα, μπορούμε να το διαχειριστούμε μόνοι μας στο σπίτι.