Στέλιος Παπαβέντσης: “Ο αποκλεισμός τροφών δεν έχει θέση στο έκζεμα- ατοπική δερματίτιδα των παιδιών”
Η ατοπική δερματίτιδα μπορεί να παρουσιαστεί σε ανθρώπους κάθε ηλικίας και είναι η πιο συχνή μορφή εκζέματος. Η πλειονότητα των παιδιών που θα αναπτύξουν την πάθηση το κάνουν εντός του πρώτου έτους της ηλικίας τους, ενώ περίπου το 80% την ξεπερνούν κατά την εφηβεία και την ενηλικίωση.
Οι τρεις κύριοι παράγοντες της ατοπικής δερματίτιδας είναι η γενετική προδιάθεση, η χαμηλή έκθεση σε μικροοργανισμούς και η κατανάλωση ορισμένων τροφών. Η έλλειψη σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, ω3 λιπαρά οξέα και προβιοτικά συνδέονται με αυξημένη εμφάνιση ατοπικής δερματίτιδας, αλλά και με βελτίωση της κλινικής εικόνας μετά τη διόρθωση τους.
Σύμφωνα με τον παιδίατρο Στέλιο Παπαβέντση, όμως, ο απκλεισμός τροφών δεν είναι η λύση στο πρόβλημα. Όπως έγραψε σε ανάρτησή του στα social media: Αποκλεισμός τροφών γενικά δεν έχει θέση στο έκζεμα ατοπική δερματίτιδα των παιδιών. Δεν θα πρέπει να είναι η πρώτη ή η εύκολη κίνηση, ούτε στη διατροφή της μητέρας ούτε στη διατροφή του παιδιού αργότερα, καθώς μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους για διατροφικές ελλείψεις ή επιλεκτικότητα και μειωμένη πρόσληψη βασικών κατηγοριών τροφίμων“.
Όπως επισήμανε: “Ο παιδίατρος μπορεί να σκεφτεί αποκλεισμό τροφών μόνο σε βαριές περιπτώσεις εκζέματος ή όταν υπάρχουν περισσότερα στοιχεία από ιστορικό και εξέταση για αλλεργία ατοπία”.
Διάβασε επίσης: