Τα 5 “μυστικά” των παιδιών με αυτοπεποίθηση
Η αυτοπεποίθηση είναι ένα πολύ σημαντικό συστατικό μιας επιτυχημένης και ευτυχισμένης ζωής. Μάθετε πώς μπορείτε να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας με αυτά τα 5 μυστικά τους.
Οι έρευνες δείχνουν ότι όποιος έχει αυτοπεποίθηση έχει περισσότερες πιθανότητες να πετύχει στους σημαντικούς για εκείνον τομείς αλλά και περισσότερες πιθανότητες στην ευτυχία. Όταν τα παιδιά είναι χαμογελαστά, ήρεμα, δυναμικά και χαρούμενα, διεκδικούν αυτά που χρειάζονται αλλά δεν απογοητεύονται όταν δεν τα καταφέρνουν, είναι τα παιδιά που πιστεύουν στις ικανότητές τους και βλέπουν θετικά τον εαυτό τους. Νιώθουν καλά με την προσπάθεια που καταβάλλουν, άσχετα με το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Αυτά είναι τα 5 μυστικά των παιδιών με αυτοπεποίθηση.
Τα παιδιά με αυτοπεποίθηση:
Παίρνουν αποφάσεις
Όταν το παιδί σας έχει την ευκαιρία να κάνει επιλογές από μικρό αποκτά εμπιστοσύνη στην κρίση του. Ο πολύς έλεγχος δεν αφήνει τα παιδιά να αυτονομηθούν. Είναι προτιμότερο να του δίνετε δύο ή τρεις επιλογές από τις οποίες μπορεί να επιλέξει. Για παράδειγμα, μην ρωτάτε το 3χρονο τι θέλει για μεσημεριανό γεύμα, αλλά αφήστε στο τραπέζι ζυμαρικά, σαλάτα και πίτα και αφήστε το να επιλέξει. Παράλληλα, το παιδί χρειάζεται να γνωρίζει ότι ορισμένες επιλογές εξαρτώνται από εσάς.
Λύνουν τα προβλήματα μόνα τους
Τα παιδιά όταν είναι σε θέση να διαπραγματευτούν μπορούν να πάρουν αυτό που θέλουν. Αυτό που χρειάζονται είναι να μάθουν πώς να λύνει τα προβλήματα μόνα τους. Το κλειδί είναι να μην παρεμβαίνετε. Εάν το παιδί έρχεται σε σας και παραπονιέται ότι κάποιο άλλο παιδί πήρε το παιχνίδι του, ρωτήστε το με ποιον τρόπο θα μπορούσε να το πάρει πίσω. Ακόμα κι αν η πρώτη του σκέψη είναι να του αρπάξει το παιχνίδι από τα χέρια, ρωτήστε του τι πιστεύει ότι μπορεί να συμβεί αν το έκανε αυτό. Στη συνέχεια, ρωτήστε, “Μπορείς να σκεφτείς άλλους τρόπους για να το πάρεις πίσω, με καλόν τρόπο;” Θα εκπλαγείτε από τις απαντήσεις που μπορεί να σας δώσει.
Δεν χρειάζονται πολλά “μπράβο”
Φυσικά, τα μικρά παιδιά χρειάζονται πολύ ενθάρρυνση, όταν μαθαίνουν να περπατούν, να ρίχνουν μια μπάλα ή να σχεδιάζουν έναν κύκλο. Αλλά το παιδί σας όταν ακούει μόνον “μπράβο!” δεν θα συνειδητοποιήσει πότε τα κατορθώματα που πρραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια. Θα αισθανθεί επίσης ότι υπερβάλλετε και πιθανότατα να αγνοεί τα συγχαρητήριά σας. Μην επαινείτε το παιδί αν κάνει κάτι που οφείλει να κάνει. Όταν βουρτσίζει τα δόντια του ή βάζει το πουκάμισό του, για παράδειγμα, αρκεί ένα απλό “ευχαριστώ”. Προσπαθήστε επίσης να κάνετε συγκεκριμένα σχόλια: Αντί να λέτε ότι το σχέδιο του παιδιού σας είναι πανέμορφο, μπορείτε να επισημάνετε την ωραία χρήση του μωβ χρώματος.
Μαθαίνουν να βελτιώνονται
Αν το παιδί σας απογοητεύεται όταν δεν τα καταφέρνει σε κάτι βοηθήστε το να γίνει πιο αισιόδοξο. Εάν είναι πίσω από τους συμμαθητές του στην ανάγνωση, εξηγήστε του ότι όλοι μαθαίνουν με το δικό τους ρυθμό. Αν δείχνει πληγωμένο που δεν κέρδισε σε κάποιο αγώνα μην πείτε “Δεν πειράζει, είσαι αστέρι”. Αντ ‘αυτού, πείτε, “Καταλαβαίνω πόσο απογοητευμένο είσαι. Ας φτιάξουμε ένα σχέδιο για το πώς μπορείς να βελτιωθείς και να γίνει καλύτερος την επόμενη φορά.”
Δεν τους πειράζει εάν αποτύχουν
Είναι φυσικό να θέλετε να αποτρέψετε το παιδί σας να τραυματιστεί, να νιώσει απογοήτευση ή να κάνει λάθη, αλλά όταν παρεμβαίνετε – πχ. πιέζοντας τον προπονητή ποδοσφαίρου να του δώσει καλύτερη θέση ή τα παιδιά να το καλέσουν στο πάρτι – δεν το βοηθά να νιώσει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του. Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν ότι η αποτυχία είναι κομμάτι της ζωής και ότι είναι φυσιολογικό να νιώθουν λυπημένα ή θυμωμένα. Μαθαίνουν να πετυχαίνουν όταν ξεπερνούν τα εμπόδια μόνα τους, όχι όταν εσείς τα αφαιρείτε. Επίσης είναι σημαντικό τα μικρά παιδιά να μπορούν να κάνουν αυτό που θέλουν χωρίς να αισθάνονται ότι οι γονείς τους θα τους επικρίνουν ή θα τα διορθώσουν. Χρειάζεται να του δημιουργήσετε την πεποίθηση ότι μπορεί να τα καταφέρει στα δύσκολα.