Τα παιδιά δεν σου χαρίζουν την εμπιστοσύνη τους, θα πρέπει να την κερδίσεις
Καλεσμένη της εκπομπής «Πρωίαν σε είδον» ήταν η ψυχολόγος Ελίνα Κεπενού προκειμένου να μιλήσει για ένα θέμα που «καίει» όλους τους γονείς: το ερώτημα πώς μπορούμε να χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά μας, ώστε να νιώθουν ότι μπορούν να μας εμπιστευτούν για όλα.
Όπως επεσήμανε εύστοχα η κ. Κεπενού ήδη από την αρχή της κουβέντας «εάν υπάρχει εμπιστοσύνη, η σχέση ανθίζει, αν όχι μαραζώνει. Η αμφιβολία λειτουργεί ως τρωκτικό». Και πρόσθεσε πως: «Η εμπιστοσύνη χτίζεται από νωρίς με τα παιδιά. Ήδη όταν είναι 2 ετών και αρχίζει να κάνει τα πρώτα βήματα της αυτονομίας του είναι σημαντικό να το αφήνουμε να εξερευνεί το παιδί».
Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο είναι να υπάρχει «αντιστοιχία ανάμεσα σε αυτό που λέω και αυτό που κάνω. Να είμαι δηλαδή μία αξιόπιστη φιγούρα» πρόσθεσε η ψυχολόγος.
Έπειτα, συμβούλευσε τους γονείς να ακούνε πρώτα το παιδί τους πραγματικά, πριν απαντήσουν σε οτιδήποτε. Το μεγάλο μυστικό παραμένει πάντα η αποδοχή: «θα πρέπει να μπορώ να αποδεχθώ το παιδί σαν μια ξεχωριστή οντότητα από εμένα, να αποδέχομαι την ευαλωτότητά του, τα συναισθήματα του, τους φόβους, τις σκέψεις του, τα προβλήματα του, ακόμα και αυτά που με τα οποία δεν συμφωνώ προσωπικά, γιατί έτσι το παιδί θα μπορέσει να με εμπιστευτεί».
Σε ερώτηση του Φώτη Σεργουλόπουλου για το πώς μπορεί ένας γονέας να ξαναχτίσει την εμπιστοσύνη με το παιδί αν έχει κλονιστεί, η κ. Κεπενού απάντησε πώς μπορεί ο γονιός να ανοίξει την κουβέντα λέγοντας πως «αισθάνομαι ότι κάτι σου συμβαίνει» ή «νιώθω ότι κάπως έχουμε απομακρυνθεί» και να προσπαθήσει εν συνεχεία να προσεγγίσει το παιδί.
Ωστόσο, τα παιδιά δεν χαρίζονται! «Τα παιδιά παρατηρούν διαρκώς τη συμπεριφορά μας προκειμένου να διαπιστώσουν αν είμαστε όντως άξιοι της εμπιστοσύνης τους. Παρατηρούν πώς κινούμαστε μες στο σπίτι, πώς μιλάμε στο τηλέφωνο με τους άλλους, πώς μιλάμε στους καθηγητές τους στο σχολείο. Τα παιδιά δεν θα σου χαρίσουν την εμπιστοσύνη τους, θα πρέπει να την κερδίσεις».