Tο Instagram λανσάρει νέους λογαριασμούς εφήβων — τι πρέπει να ξέρετε
Με τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τους εφήβους, το Instagram κυκλοφόρησε τους λογαριασμούς εφήβων στο Instagram. Είναι μια προσπάθεια να προσφερθεί περισσότερη προστασία για τη νεότερη γενιά που μετακινείται στην πλατφόρμα.
Από σήμερα, κάθε έφηβος που εγγράφεται στο Instagram —και έφηβοι που είναι ήδη στην εφαρμογή— θα τοποθετούνται αυτόματα σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Οι λογαριασμοί εφήβων στο Instagram στοχεύουν επίσης να επιτρέψουν στους γονείς να έχουν περισσότερη επίβλεψη και συμμετοχή σε ό,τι κάνει ο έφηβός τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Αυτές οι ενσωματωμένες προστασίες επικεντρώνονται πραγματικά στις μεγαλύτερες ανησυχίες που έχουν εγείρει οι γονείς», λέει η Antigone Davis, Global Head of Safety της Meta, στους γονείς. «Αυτά περιλαμβάνουν το περιεχόμενο που βλέπει ο έφηβός τους, τα άτομα με τα οποία συνδέεται ο έφηβός τους και τον χρόνο που ξοδεύουν στα τηλέφωνά τους».
Λοιπόν, τι ακριβώς σημαίνει αυτό και θα έχει θετικό αντίκτυπο στους εφήβους που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;
Τι είναι οι λογαριασμοί εφήβων στο Instagram;
Όλοι οι έφηβοι θα τοποθετηθούν σε διάφορες προστατευτικές ρυθμίσεις. Οι έφηβοι κάτω των 16 ετών θα χρειαστούν άδεια από τον λογαριασμό επόπτη τους —γνωστός και ως φροντιστής— για να αλλάξουν οποιαδήποτε από αυτές τις βασικές προστασίες. Οι φροντιστές μπορούν να εγκρίνουν αιτήματα από τη δική τους συσκευή. Εάν το επιθυμείτε, οι γονείς μπορούν επίσης να ρυθμίσουν την επίβλεψη για τα παιδιά τους 16 ετών και άνω.
«Γνωρίζουμε ότι οι γονείς ενδιαφέρονται να διαδραματίσουν πιο σημαντικό ρόλο στη ζωή των εφήβων τους στο Διαδίκτυο, από τις διαβουλεύσεις μας μαζί τους», λέει η Davis. «Και έτσι έχουμε δημιουργήσει επίσης ορισμένες πρόσθετες λειτουργίες στα εργαλεία εποπτείας μας».
Δείτε τι μπορούν να περιμένουν οι φροντιστές και οι έφηβοί τους:
Ιδιωτικοί λογαριασμοί: Όλοι οι έφηβοι 16 ετών και κάτω θα τοποθετηθούν σε λειτουργία ιδιωτικού λογαριασμού. Αυτό σημαίνει ότι μόνο όσοι τους ακολουθούν θα μπορούν να δουν το περιεχόμενό τους και να αλληλοεπιδράσουν μαζί τους. Επιπλέον, θα πρέπει να δέχονται μη αυτόματα νέους ακόλουθους.
Αυστηρότερες ρυθμίσεις ανταλλαγής μηνυμάτων: Οι έφηβοι θα μπορούν να λαμβάνουν μηνύματα μόνο από τις τρέχουσες συνδέσεις τους ή από άτομα που ακολουθούν.
Περιορισμοί σε ευαίσθητο περιεχόμενο: Οι νέοι χρήστες κάτω των 16 ετών θα τοποθετηθούν στη ρύθμιση «Λιγότερο» στο Instagram, ενώ σε όσους βρίσκονται ήδη στην πλατφόρμα θα σταλεί μια προτροπή που θα τους ενθαρρύνει να επιλέξουν αυτήν τη ρύθμιση. Η ρύθμιση «Λιγότερο» στοχεύει να μειώσει το ευαίσθητο περιεχόμενο που μπορεί να συναντήσει ένας έφηβος κατά την κύλιση της εφαρμογής, όπως στους κυλίνδρους, την Αναζήτηση, την Εξερεύνηση, τις Σελίδες Hashtag, τις Προτάσεις ροής και τους Προτεινόμενους λογαριασμούς.
Οι αλληλεπιδράσεις θα είναι περιορισμένες: Τα άτομα που ακολουθούν οι έφηβοι θα μπορούν μόνο να τους επισημάνουν ή να τους αναφέρουν. Θα ενεργοποιηθεί επίσης η λειτουργία «Κρυμμένες λέξεις». Αυτό φιλτράρει προσβλητικές λέξεις και φράσεις από σχόλια και άμεσα μηνύματα (DM).
Υπενθυμίσεις διαλειμμάτων: Μετά από 60 λεπτά χρήσης της εφαρμογής, οι έφηβοι θα ενθαρρύνονται να την κλείσουν. Οι έφηβοι άνω των 16 ετών μπορούν να επεκτείνουν αυτήν τη δυνατότητα «Ημερήσιου ορίου», ενώ οι νεότεροι θα χρειαστούν τη γονική άδεια.
Λειτουργία ύπνου: Αυτή είναι μια νέα δυνατότητα και οι έφηβοι θα τοποθετούνται σε «Λειτουργία ύπνου» από τις 10 μ.μ. έως τις 7 π.μ. Αντικαθιστά τις λειτουργίες “Quiet Mode” και “Night Nudges” και θα σταματήσει τις ειδοποιήσεις τη νύχτα. Εάν οι φροντιστές θέλουν να εμποδίσουν τους εφήβους να χρησιμοποιούν το Instagram εντελώς τη νύχτα, μπορούν να το κάνουν μέσω του εργαλείου επίβλεψης.
Επιλογή θεμάτων ενδιαφέροντος: Αυτή η άλλη νέα δυνατότητα επιτρέπει στους εφήβους να βλέπουν περισσότερο περιεχόμενο σχετικά με θέματα που επιλέγουν. Θα αρχίσουν να βλέπουν αυτά τα θέματα στην Εξερεύνηση και στις Προτάσεις στη ροή.
Παρακολούθηση ενδιαφερόντων: Οι γονείς θα μπορούν επίσης να δουν τα θέματα που έχει επιλέξει ο έφηβός τους για να δει περισσότερα.
Παρακολούθηση μηνυμάτων εφήβων: Οι γονείς θα μπορούν πλέον να βλέπουν σε ποιον έφηβο έστειλε μηνύματα, αν και δεν θα μπορούν να διαβάσουν τα μηνύματα.
Υπάρχουν παραθυράκια;
Τι γίνεται με τους έφηβους που μπορεί να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν έναν ψευδή λογαριασμό επόπτη ή να πουν ψέματα για την ηλικία τους;
Η Davis λέει ότι το Instagram εργάζεται για να διασφαλίσει ότι ένας λογαριασμός επόπτη είναι πράγματι φροντιστής, όπως αποτρέποντας έναν λογαριασμό που εποπτεύεται να εποπτεύει έναν άλλο λογαριασμό και περιορίζοντας τους λογαριασμούς που μπορεί να επιβλέπει ένας φροντιστής.
Η πλατφόρμα θα προσπαθήσει επίσης να αποτρέψει τους εφήβους από το να λένε ψέματα για την ηλικία τους, ζητώντας επαλήθευση όταν κρίνεται απαραίτητο. «Για παράδειγμα, αν δούμε έναν έφηβο [που χρησιμοποιεί ήδη την εφαρμογή] να προσπαθεί να δημιουργήσει έναν νέο λογαριασμό που είναι λογαριασμός για ενήλικες, θα του ζητήσουμε να επαληθεύσει την ηλικία του», λέει. «Αν δούμε έναν έφηβο να προσπαθεί να αλλάξει την ηλικία του σε μεγαλύτερη ηλικία, θα του ζητήσουμε να επαληθεύσει την ηλικία του».
Η Titania Jordan, Chief Parenting Officer + CMO στο Bark, μια εταιρεία που στοχεύει στην προστασία των παιδιών στο Διαδίκτυο, επισημαίνει: «Εάν ένα παιδί ή ένας έφηβος εισάγει πραγματικά την πραγματική ημερομηνία γέννησής του, αυτές οι αλλαγές έχουν τη δυνατότητα να είναι πραγματικά αποτελεσματικές, αλλά στην πραγματικότητα, αυτό απλώς θα ενθαρρύνει τους εφήβους να δημιουργήσουν λογαριασμούς ενηλίκων, εκτός εάν εφαρμόσουν καλύτερα μέτρα επαλήθευσης ηλικίας».
Το Instagram λέει ότι χρησιμοποιεί επίσης AI για να αποτρέψει την κακή χρήση. Αυτά τα εργαλεία βοηθούν την πλατφόρμα να μάθει τις κοινές συμπεριφορές των εφήβων χρηστών—και επομένως να μπορεί να εντοπίσει ποιοι λογαριασμοί έχουν ρυθμιστεί με ψευδή ηλικία. Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης μπορούν επίσης να εξετάσουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου για να προσδιορίσουν εάν κάποιος βρίσκεται κάτω ή όχι ή άνω των 18 ετών.
Κίνδυνοι μέσων κοινωνικής δικτύωσης για εφήβους
Οι ειδικοί λένε ότι η προστασία των εφήβων είναι απαραίτητη καθώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι ένα επικίνδυνο μέρος για αυτούς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε ένα νομοσχέδιο ορόσημο για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο, τελικά.
Το 2023, μια ετήσια έκθεση από το Bark έδειξε μια ανάλυση του προβληματικού περιεχομένου στο οποίο εκτέθηκαν τα παιδιά μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Διαπίστωσε ότι το 67% των προεφήβων και το 76% των εφήβων βίωσαν εκφοβισμό είτε ως νταής, είτε ως θύμα είτε ως μάρτυρας. Το 58% των προεφήβων και το 75% των εφήβων αντιμετώπισαν σεξουαλικό περιεχόμενο. και το 8% των προεφήβων και το 10% των εφήβων εκτέθηκαν σε ληστρικές συμπεριφορές.2
«Οποιαδήποτε βήματα μπορεί να κάνει η Meta για να μειώσει το ποσοστό θηρευτών και εκβιασμών στις πλατφόρμες της είναι σημαντικά και εκτιμώνται πολύ—είτε πρόκειται για το Instagram, το Facebook ή το WhatsApp», τονίζει η Jordan.
Επιπλέον, τα παιδιά και οι έφηβοι εκτέθηκαν σε περιεχόμενο σχετικά με αυτοτραυματισμό, αυτοκτονία, διαταραγμένη διατροφή, ναρκωτικά/αλκοόλ και βία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει επικίνδυνες προκλήσεις μέσων κοινωνικής δικτύωσης στις οποίες συνεχίζουν να συμμετέχουν οι έφηβοι.
Επιπλέον, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική υγεία κάποιου. Μια Γενική Συμβουλευτική Χειρουργών των ΗΠΑ του 2023 αναφέρει ότι οι έφηβοι που περνούσαν περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν διπλάσιο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους.
«Το γεγονός ότι οι έφηβοι κάτω των 16 ετών θα χρειαστούν την άδεια ενός γονέα για να αλλάξουν οποιαδήποτε από τις ενσωματωμένες προστασίες είναι κρίσιμο – δεν έχουμε δει αυτό το επίπεδο προστασίας από τους “γονικούς ελέγχους” άλλων πλατφορμών και είναι βασικός παράγοντας για την εφαρμογή» προσθέτει η Τζόρνταν.
Πώς να κρατήσετε τους εφήβους ασφαλείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Οι προστασίες της πλατφόρμας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι σημαντικές, αλλά δεν είναι πάντα αρκετές. Οι γονείς διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο να διατηρούν τα παιδιά τους ασφαλή στο Διαδίκτυο, αν και μπορεί να αισθάνονται σαν μια δύσκολη δουλειά για αυτά.
«Είναι συντριπτικό», λέει η Τζόρνταν. «Οι γονείς πρέπει οπωσδήποτε να είναι πάνω από αυτό, αλλά ειλικρινά, δεν είναι τόσο εύκολο για αυτούς να βρίσκονται».
Αλλά τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι για τους γονείς να περιηγηθούν στον κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με τα παιδιά τους.
Θέστε κανόνες μαζί
Οι περισσότερες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης λένε ότι τα παιδιά πρέπει να είναι τουλάχιστον 13 ετών για να χρησιμοποιούν τις εφαρμογές τους. Ωστόσο, πολλοί γονείς επιτρέπουν στα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε εφαρμογές κοινωνικών μέσων πριν από αυτήν την ηλικία. Η Τζόρνταν λέει ότι είναι σημαντικό για τους γονείς να προσέχουν πότε τα παιδιά τους αρχίζουν να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Υποστηρίζουμε την αναμονή όσο το δυνατόν περισσότερο», επισημαίνει η Jordan. Τονίζει την πρόσφατη έρευνα στο βιβλίο του Jonathan Haidt The Anxious Generation που λέει να περιμένουμε τουλάχιστον μέχρι τα 16. «Τα παιδιά είναι σε καλύτερη θέση και πιο συναισθηματικά ώριμα για να διαχειριστούν αυτό που τους ρίχνουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα 16 έναντι των 13», εξηγεί η Jordan, προσθέτοντας , «Όσο περισσότερο περιμένετε, τόσο το καλύτερο».
Αλλά εάν το παιδί σας είναι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μιλήστε μαζί του για να θέσετε όρια και προϋποθέσεις. «Το να δώσετε έναν τόνο ότι εσείς και το παιδί σας είστε μια ομάδα για να βοηθήσετε το παιδί σας να καταλάβει υγιείς, θετικές χρήσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σημαίνει ότι μπορείτε να έχετε μεγαλύτερη επιρροή στις συνήθειές του με τακτικό διάλογο», εξηγεί η Emily Edlynn, PhD, κλινική με έδρα το Ιλινόις, ψυχολόγος και συγγραφέας του Autonomy-Supportive Parenting: Reduce Parental Burnout and Raise Competent, Confident Children.
Επιλέξτε εφαρμογές ασφαλείας
Υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες εφαρμογές γονικής προστασίας, όπως Bark, Canopy και Qustodio. Αυτά μπορούν να προσφέρουν στους γονείς περισσότερη ηρεμία.
Για παράδειγμα, η Τζόρνταν αναλύει: «Το Bark θα συνδεθεί με περισσότερες από 30 πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και με μηνύματα κειμένου, όπου πολλά πράγματα παραπέφτουν, και επίσης email, και θα αναλύσει το περιεχόμενο και το πλαίσιο και στη συνέχεια θα στείλει στους γονείς μια ειδοποίηση». Αυτές οι ειδοποιήσεις μπορεί να περιλαμβάνουν στιγμές εκφοβισμού, όταν ένας άγνωστος ενήλικας μιλάει στο παιδί σας ή περιεχόμενο που υποδεικνύει αυτοκτονικό ιδεασμό.
Κάντε συνεχείς συζητήσεις
Η ανοιχτή επικοινωνία σχετικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι το κλειδί για μια υγιή εμπειρία. Το να κάνουν τακτικά αυτές τις συζητήσεις βοηθά τους γονείς να επικοινωνούν με τα παιδιά τους και επίσης προάγει την αυτογνωσία του εφήβου. «Το παιδί σας μπορεί να μάθει πώς νιώθει όταν χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ‘‘υπερβολικά’’» και να αναπτύξει τις δεξιότητες για να περιορίσει τον χρόνο του», προσθέτει η Δρ Έντλιν.
Αυτές οι συνομιλίες θα πρέπει επίσης να επικεντρωθούν στους τρόπους με τους οποίους τα κοινωνικά μέσα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά έναν έφηβο. Για παράδειγμα, οι φωτογραφίες και οι τέλειες ζωές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να επηρεάσουν την αυτοεκτίμηση.
«Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας αντιλαμβάνεται πόσο μη ρεαλιστικές είναι οι εικόνες στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και πώς αυτές οι εικόνες παραμορφώνονται με φίλτρα και άλλους χειρισμούς», λέει η Δρ Έντλιν.
Η κλινική ψυχολόγος Becky Kennedy, PhD, τονίζει ότι είναι σημαντικό να δημιουργήσετε μια σχέση όπου το παιδί σας νιώθει άνετα να έρθει κοντά σας όταν συναντήσει κάτι που το αναστατώνει στο διαδίκτυο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να συνδεθούν και να λύσουν προβλήματα με τον έφηβό τους.
Γνωρίστε τα σημάδια που δείχνει ότι το παιδί σας αντιμετωπίζει δυσκολίες
Παρά τις καλύτερες προσπάθειες για την προστασία των εφήβων στο Διαδίκτυο, ενδέχεται να εξακολουθούν να επηρεάζονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Δρ Έντλιν λέει ότι οι γονείς πρέπει να δώσουν προσοχή στις κόκκινες σημαίες που αντιμετωπίζει ένα παιδί. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:
Δεν κοιμάται λόγω της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. «Ο ανεπαρκής ύπνος είναι ένας σαφής κίνδυνος για ένα παιδί να αναπτύξει άγχος ή προβλήματα διάθεσης», λέει.
Εμφανείς αλλαγές στην αυτοεκτίμηση. «Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε ανθυγιεινή κοινωνική σύγκριση», εξηγεί η Δρ Έντλιν. «Αν το παιδί σας κάνει συχνά αρνητικά σχόλια σχετικά με την εμφάνισή του, τη συμπάθεια ή την αυτοεκτίμησή του, θα πρέπει να εξετάσετε πιο προσεκτικά πώς αλληλεπιδρά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
Αλλαγές στη διάθεσή του. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αυξημένη ευερεθιστότητα, άγχος ή κατάθλιψη. «Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, ωστόσο, ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι τα παιδιά που έχουν ήδη κατάθλιψη μπορεί να χρησιμοποιούν περισσότερο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», λέει η Δρ Έντλιν. «Μπορεί να χρειαστεί να κοιτάξετε πέρα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως τη ρίζα των ανησυχιών σας».
Πηγή