Τρόποι για να πείτε όχι στα παιδιά σας, χωρίς να το εκφράσετε άμεσα
Η διαπραγμάτευση με τα παιδιά σας μπορεί να είναι μια πρόκληση. Η άρνηση είναι συχνά αναπόφευκτη, ενώ η συνεχής ανάγκη να εξηγείτε τα πάντα σε ένα 2χρονο γεμάτο ερωτήσεις απέχει πολύ από το ιδανικό. Ωστόσο, ο τρόπος που αντιμετωπίζετε αυτές τις προκλητικές καταστάσεις θα καθορίσει τις βάσεις για ένα μέλλον με λιγότερες δυσκολίες.
Η Erica Rosenthal, Ph.D., ερευνήτρια στον τομέα της θεωρίας προσκόλλησης, της γονικής μέριμνας και της παιδικής ανάπτυξης, αναλύει αποτελεσματικές στρατηγικές για τον καθορισμό ορίων με τα παιδιά. Αν και μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, η θέσπιση ορίων στα παιδιά προσφέρει στην πραγματικότητα μια αίσθηση τάξης που είναι ανακουφιστική και υποστηρικτική, όπως εξηγεί.
Ακολουθούν τα δύο πιο κρίσιμα σημεία που πρέπει να θυμούνται οι γονείς, σύμφωνα με τις στρατηγικές γονικής μέριμνας της Rosenthal, προκειμένου να αποτρέψουν την αρνητική συμπεριφορά του παιδιού τους, χωρίς να το εκφράζουν άμεσα.
1. Ενδυναμώστε τη θετική στάση:
Η Rosenthal τονίζει τη σημασία της προσεκτικής και σοφής προσοχής, συγκρίνοντας την προσοχή ενός γονέα με το κέντρο προσοχής ενός παιδιού. Όταν οι γονείς το κατανοούν αυτό, βοηθούν τα παιδιά να νιώθουν μοναδικά. Αν εστιάζετε συχνά στην αρνητική συμπεριφορά μέσω επιπλήξεων και πειθαρχίας, ενισχύετε αυτές τις συμπεριφορές. Αντίθετα, είναι προτιμότερο να δίνετε έμφαση στην καλή τους συμπεριφορά και να αναγνωρίζετε πάντα τα σωστά που κάνουν. Επαινέστε τις επιτυχίες τους και προσφέρετε σταθερή θετική ενίσχυση όταν το χρειάζονται.
2. Αγνοήστε την αρνητική στάση:
“Μια στρατηγική που μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για να περιορίσετε την αρνητική συμπεριφορά του παιδιού σας είναι να το αγνοήσετε”, αναφέρει η Rosenthal. Όταν οι γονείς δεν ανταποκρίνονται ή δεν δίνουν προσοχή σε αυτές τις συμπεριφορές, το παιδί, με την πάροδο του χρόνου, θα κατανοήσει ότι αυτές οι ενέργειες δεν έχουν ουσιαστική αξία και θα τις σταματήσει.”
Η Rosenthal αναγνωρίζει ότι αυτή η στρατηγική απαιτεί μεγάλη ψυχική δύναμη και υπομονή. Ωστόσο, αξίζει τον κόπο να παραμείνετε συνεπείς και να καλλιεργήσετε αυτές τις θετικές συνήθειες στα παιδιά σας από μικρή ηλικία.